В обширните и грандиозни анали на историята не е изненада

...
В обширните и грандиозни анали на историята не е изненада
Коментари Харесай

Великият живот на Тимъти Декстър

В обширните и грандиозни летописи на историята не е изненада за никого, че някои велики хора се не помнят, защото записите за тях са нищожни или са изгорени от някоя вражеска империя. Изненадващо е обаче, когато има мъже, за които има прекалено много доказателства, само че които въпреки всичко не се загатват в повечето исторически книги. Един от първите ексцентрични богати момчета в Америка, лорд Тимъти Декстър, „ първи на Изток, първи на Запад “ и най-великият мъдрец в Западния свят, е тъкмо подобен човек. Ако не сте чували за Тимъти Декстър до момента, чакат ви прелестни минути.

Декстър е роден на север от Бостън, Масачузетс през 1747 година в непретенциозно семейство кожари. Обработването на кожа не е прекомерно превъзходен метод за печелене на стремглави пари. А Тимъти е упорит човек. Той се дами по сметка за Елизабет Фротингъм и незабавно стартира бъдещата си кариера – да взема безумни бизнес решения.

 Timothy Dexter

Американската революционна война тече и Континенталният конгрес към този момент печата лични пари, с цел да заплати на войските си. Повечето хора виждат, че тези пари в последна сметка не се основават на нищо и затова са изцяло безполезни.  Тимъти Декстър обаче счита, че Америка сигурно ще се оправи на 100% и в никакъв случай няма да измами бойците си, като им даде безполезна валута. Затова той събира континентални долари за безусловно елементи от една стотинката. След утвърждението на конституцията Александър Хамилтън убеждава конгреса да почете континенталните долари на 1% от номинала им. Разбира се, това е голяма загуба за бойците, на които е платено с безполезния хартийки, само че е в голяма изгода за Тимъти Декстър, защото 1% от един $ е една стотинка, което, надали някой би спорил, е повече от елементи от една стотинка.

Тимъти към този момент е доста богат и с цел да го натрие в лицата на всички, той си купува парцел в средата на най-богатия квартал, който може да откри, и стартира градеж на показно имение. То е толкова прекалено, че Елизабет взема решение да се реалокира.

Имението, извънредно по своя дизайн през цялото време, е заобиколено от солидни дървени скулптури на мъже, които Декстър счита за герои от революцията, като Джордж Вашингтон, и многообразие от французи, които счита за братя по оръжие. Декстър е толкоз влюбен във французите, че даже изнася тирада на френски на едно събитие, макар обстоятелството, че по личните му думи „ Обществото, имайки поради дребния късмет, който имах да науча френски, е малко ненадейно да чуе, че се пробвах да го приказвам. “ Под скулптура на Томас Джеферсън Декстър нарежда на художник да напише „ Автор на конституцията “. Когато обаче художникът написва „ Автор на Декларацията за самостоятелност “ и упорства, че така е вярно, Декстър се разгневява толкоз, че вади револвер и стреля по индивида.

 Caribbean general map

Карта на Западните Инди

От тук Декстър стартира да се включва в някакви безусловно диви схеми. Първо се допуска, че никой в Западните Инди в никакъв случай не е чувал за тиган за стопляне на легло и че пазарът там е необятно отворен за подобен продук. Тиганът за стопляне на леглото, както подсказва името, е тиган, цялостен с топла жарава, който се слага под завивките, с цел да затопли авансово леглото, преди да си легнете. Западните Инди е тропическа зона и по тази причина тиганите за стопляне на леглото не заливат магазините –  никой не е имал потребност да затопля леглото си. След като идва с целия товар безполезни артикули обаче, един от локалните поданици измисля, че тиганите ще работят съвършено за претоварване на меласа. Така няколко седмици по-късно лодката на Декстър се връща при него, изцяло разпродадена от тиганите за стопляне на легло. Осъзнавайки, че на хората в Западните Инди очевидно им е доста студено, Декстър опитва отново като този път изпраща ръкавици и топли вълнени облекла. Този път има още по-невероятен шанс, защото лодката му дойде таман преди експедиция към Сибир, която обезверено се нуждае точно от такива топли движимости. След това Декстър буквално лови бездомни котки като хваща стотици и ги изпраща до Карибите, за да послужат срещу вредителите. Той споделя на клиентите си и, че всяко християнско семейство се нуждае от библия, другояче ще отиде в пъкъла. Разбира се, не е изненадващо, че тази информация идва с лодка библии, които Декстър купува на едро за съвсем никакви пари.

От целия този триумф в бизнеса Декстър стартира да се възприема като нещо като нов клас буржоа. Към 1800 година той стартира да носи купата „ лорд “ Декстър, макар обстоятелството, че няма претенции да е благородник, и се допуска, че е страстен американски родолюбец. Може би най-лошата бизнес концепция, която лорд Декстър в миналото е имал, е да доставя въглища до Нюкасъл. Нюкасъл е град за рандеман на въглища и последното нещо, от което в миналото би имал потребност там, е въглища. Освен в случай че, несъмнено, в случай че Декстър не идва в средата на солидна миньорска стачка, което значи, че изгладнелият за въглища град е подготвен да добре за стоката му.

***

През целия си живот Тимъти Декстър се обкръжава с компания от луди, в действителност невероятни хора. Един от тях е Джон П., самопровъзгласил се професор, който макар неналичието на каквото и да било научно обучение, изповядва своите сякаш „ научни “ познания на всеки, който е подготвен да го слуша. Друг от трупата му е мадам Хупър, врачка. Съпругата му обаче не е част от трупата, а Декстър е прочут с това, че се занимава с доста, доста, доста дами.

След като живее толкоз необикновен живот, лорд Декстър е любопитен какво ще бъде неговото завещание, откакто си отиде. Така той прави това, което всеки от нас би направил в тази обстановка, и инсценира личната си гибел, с цел да може да шпионира погребението си. Той даже построява солиден пантеон за себе си в своя парцела.

Той въпреки всичко споделя на фамилията си истината, само че по-късно ги кара и те да вземат участие в проекта му и да се държат правдиво на погребението. Докато децата му като че ли правят добра работа, брачната половинка му Елизабет очевидно не е за Оскар. Лорд Декстър някак съумява да я изкарва на открито, с цел да може да й се накрещи, което в последна сметка докара до физическа кавга, толкоз мощна, че притегля навалица. Когато тълпата и всички присъстващи на погребението на мъжа, го виждат да бие личната си брачна половинка, не знаят по какъв начин да реагират. Лорд Декстър взема решение да се държи по този начин, като че ли нищо не се е случило, и прекарва останалата част от погребението, сякаш е хазаин на голямо празненство.

В последна сметка Тимъти Декстър ритна кофата в действителност на 59-годишна възраст на 26 октомври 1806 година Той остави огромна част от парите си за щедрост. Статуите пред къщата му, които му костват хиляди, се продават единствено за няколко $ всяка, а които не са продадени, са изгорени. Странната му къща е превърната в кръчма, която в последна сметка е унищожена, когато бояджии вземат решение да отстранен остарялата багра благодарение на факли.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР