В област Враца с най-голям процент са ГЕРБ-СДС – 31,26%,

...
В област Враца с най-голям процент са ГЕРБ-СДС – 31,26%,
Коментари Харесай

Във Врачанско: Комисия си тръгна без да предаде протокола


В област Враца с максимален % са ГЕРБ-СДС – 31,26%, на второ – „ Продължаваме промяната “ – с 16,11%, трето място се оспорва от Българска социалистическа партия - 10,9% и Движение за права и свободи - 10,29%, а на четвърто са „ Възраждане “ - с 9,20%. Протоколите от секционните комисии се ревизираха във врачанския спектакъл. Работата върви добре, само че в един миг се оказва, че липсва един от протоколите.
Изборният ден във Врачанско
Снимка: bTV

„ В момента са обработени 99,69% от протоколите – всички протоколи без един. Работата вървеше доста бързо доста експедитивно, само че 40-та секция в Бяла Слатина - минали са всичките контроли, само че са пропуснали да минат през 3-та контрола, тръгнали са си за общината и протоколът е там “, сподели Силия Иванова, представител на РИК – Враца.

И към този миг представители на РИК и чиновници на осведомително обслужване чакат комисията да пристигна и да донесе протокола.
Как протече предаването на изборните бумаги във Враца?
Снимка: bTV

„ Трябва да се провежда чувалена комисия, конвой с Министерство на вътрешните работи, тъй че ще има да си чакаме. Имахме подготвеност в 5 да сме завършили и в 7 да тръгнем към София “.

Липсващата секция е преносима и гласоподаватели в нея не са доста, само че всеки глас е значим, споделя Силия Иванова.

По време на изборния ден във врачанска област нямаше съществени нарушавания.
Изборният ден във Врачанско
Снимка: bTV

В ромската махала в Бяла Слатина в две от секциите следобяд бяха дали своят вот едвам 14% от общо 1 700 гласоподаватели. На други избори по това време гласувалите са били доста повече.

„ Виждаме, че вотът е малко и допускаме, че се дължи на обстоятелството, че не са раздадени задоволително пари, тъй като по принцип тук гласуването е 90% от хората, които са в секцията “, сподели Изабела Ангелова, член на СИК.

„ Няма никакви нарушавания, нито пари са раздавани, нито каквото и да било “, сподели Сашо Маринов, представител на политическа партия.

Как протече предаването на изборните бумаги във Враца?
Снимка: bTV


Около 40 гласоподаватели до 15 ч. дали своят вот с придружители или по-скоро придружителите дали своят вот вместо тях, без да се изисква решение на ТЕЛК, само че с позволение от ръководителите на комисиите. Макар и фигуриращ в методическите инструкции на ЦИК, този проблем породи подозрение за нарушение на закона.

„ При опцията да има преносими секции, където да вървят хора, които нямат опция да гласоподават, тук да идват хора с придружители, които очевидно са в положително положение “, сподели Изабела Ангелова.

За глухоням гласоподавател, който несъмнено се нуждаеше от помощ обаче се оказа, че СИК няма решение. В методическите инструкции не пишело по какъв начин се действа, в случай че индивидът е глух.

Изборният ден във Врачанско
Снимка: bTV


В белослатинско изборната интензивност трансферира 40%. Тя е измежду най-високите във врачанско на вчерашния избор. Враца и Козлодуй са с 35-36%.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР