В област Велико Търново заболеваемостта от Covid-19 е два пъти

...
В област Велико Търново заболеваемостта от Covid-19 е два пъти
Коментари Харесай

Болници в страната изнемогват при високите цени на тока и горивата

В област Велико Търново заболеваемостта от Covid-19 е два пъти под междинната за страната, само че натискът върху лечебните заведения остава висок

Общинската болница в Свищов, която в предходните талази на инфекцията имаше един от най-сериозните проблеми в страната с медицинските фрагменти, в този момент е осигурила лекари и сестри, само че вместо да им заплаща уместно, с цел да ги задържи, дава приходите си за увеличените сметки за осветяване и отопление, предава

"Необходимо е да се планува в допълнение финансиране и обезщетения за общинските лечебни заведения, които имат и проблеми с медикаментите, с изключение на със сметките ", прикани шефът на свищовската болница Илия Венков..

Общинската болница „ Д-р Павлович “ в Свищов има 87 кревати, от тях 60 са планувани за заболели с неусложнена форма на коронавирусна зараза. Заетостта е доста висока. Има и детски Covid бранш, където неотдавна бяха признати 40-дневно и 4-месечно бебета, които оздравяха и са изписани. Свищовската болница няма интензивни кревати и тежките случаи се транспортират до Велико Търново, Горна Оряховица, Плевен или Русе.

Зимните сметки за електрическа енергия слагат пред тестване финансовата непоклатимост на болничното заведение, близо три пъти са по-високи, само че при по-ниско ползване на ток, разяснява за БНР болничният шеф Илиян Венков:

„ За декември месец имаме фактура за 54 600 лв. ток. Миналата година сме изразходили 19 хиляди лв.. Като странното е, че изразходените количества киловатчаса за предходната година са били 92 хиляди, а тази година - 88 хиляди. Показва се понижаване на потреблението на електрическата енергия, а сметката, сами разбирате, се е нараснала два пъти и половина. За заплащане, ще я платим. Ние и предния месец бяхме отново по този начин стреснати. За ноември беше 40 хиляди лв. ток при 17 хиляди за миналата година. Ние си ги чакахме тези 50 хиляди лв., въпросът е, че в случай че наклонността продължи много съществено ще се разклатим финансово “.

Освен разноските за ток, болничното заведение заплаща и съществени суми за дизел, тъй като отоплението е на нафта, а сградният фонд е сложен, уточни още шефът на общинската болница в Свищов. Илиян Венков разясни, че разноските за прехрана се усилват, само че приходите на болничното заведение са съвсем непроменени и зависят от цената на клиничните пътеки, а лечебното заведение се задъхва от пациенти.

Наложително е да се преразгледат цените на клиничните пътеки, още повече, че през април следва и смяна на минималната работна заплата, зави Илиян Венков:

„ В момента най-скъпата пътека - Covid пътеката, е 1400 лв.. Икономически от тези 1400 лв. би трябвало да платим един път за консумативи и за лекарства за това лекуване, фонд работна заплата би трябвало да платим. Пациентите би трябвало да бъдат нахранени. Топлина би трябвало да има за пациентите. В момента единствените доходи са от клиничните пътеки.

Другият проблем, който се задава, е април месец с увеличението на минималната работна заплата, ще би трябвало да поправяме и на медицинските експерти възнагражденията. На санитарите към този момент ги направихме на 710 лв. малко авансово. Но несъмнено, в случай че не се вземат някакви помощи, мисля че всички сътрудници, всички общински лечебни заведения ще имат, ще изпитат доста огромни компликации “.

Има и други механизми за поддръжка на общинските лечебни заведения, които още веднъж би трябвало да бъдат активизирани, разяснява шефът на свищовската болница:

"Може би знаете, че дълги години наред общинските лечебни заведения получаваме от Министерството на здравеопазването такива дотации като за раздалеченост, по Наредба 3 за нехоспитализирани заболели, когато са минали през Спешна помощ. Някаква такава методика би трябвало да бъде създадена. Ако не държавна, то най-малко нещо към общината да бъде, тъй като няма по какъв начин да оцелеем. Болницата е съвсем цялостна, имаме активност, само че няма по какъв начин да се оцелее по този начин “.

Общинската болничното заведение в Свищов съвсем е решила кадровата рецесия, само че има потребност от няколко медицински сестри. Миналата година като доброволци влязоха студенти по медицина, двама депутати лекари, доброволец беше и кметът на Свищов. Сега, до момента в който чака да мине карантината му след болничното лекуване, доброволец е и самият болничен шеф Илиян Венков, който като икономист оказва помощ в техническата документи и обслужването на обикновените потребности на пациентите.

В петата вълна има проблем с медикаментите за болните с коронавирусна зараза, предизвести още в "Преди всички " Венков.

"Имахме проблеми, в аптечната мрежа нямаше близо две седмици фраксипарин, имахме проблем с урбазона и караме с различни лекарства, караме на заместващи. Не е напълно решен, получихме някаква доставка, само че не е пълноценна. За мен би трябвало да има отново държавна или не знам каква политика, тъй като ние, общинските лечебни заведения, едно време не ни ги оставяха, тъй като нямахме опция да ги плащаме, а в този момент нямаме проблеми с заплащанията, всичко е правилно от наша страна, само че просто ги няма в аптечната мрежа “. Това сподели за БНР Илия Венков.

Подобно е ситуацията и в три от лечебните заведения в Смолянско със сметките за ток и натоварването на лекарите по време на пандемията.

Лекарите и помощният личен състав са на ръба на силите си. А управленията на лечебните заведения би трябвало да се оправят с високите сметки за електрическа енергия.

В четири лечебни заведения на територията на региона има отделения за Covid заболели. Това са в здравните заведения в Смолян, Девин, Златоград и Мадан. Последните дни има извънреден растеж на инфектираните по 200 души дневно в региона. Лекарите и помощният личен състав са на ръба на силите си.

"През тази пета вълна има нарастване на инфектираните, само че при този вид усложнените паиценти са по-малко. Болницата не е натоворена оптимално ", сподели пред БНР изпълнителният шеф на смолянската болница доктор Марин Даракчиев. Даракчиев благодари на сътрудниците си за работата през тези две години. Той моли хората да се имунизират, тъй като те съвсем не стигат до интензивно поделение.

"Почти всички лекари и целият медицински състав на болничното заведение е включен в подкрепяне дейностите по лекуване на Covid пациентите ", сподели Радка Грозданова, изпълнителен шеф на болничното заведение в града.

"Преминахме през една тежка четвърта вълна и когато тя стартира да затихва, ни връхлетя петата. Отделението ни за Covid заболели е цялостно на 100 % - имаме 35 такива кревати, най-големият проблем е това, че личният състав е извънредно изтощен ", уточни още Грозданова.

24 са инфектираните с ковид, в Многопрофилната болница за интензивно лекуване „ Д-р Асен Шопов “ в Златоград. Управителят на здравното заведение доктор Людмил Личев съобщи:

"Справяме се до момента сносно. Болните в този момент не са чак толкоз, колкото преди. Не сме спрели да лекуваме и другите си заболели и децата. Имаме лекари. Ако се наложи, ще вършим метаморфоза. "

И тримата ръководители на лечебни заведения в региона разясняват, че сметки за ток са непостижимо високи. Изпълнителният шеф доктор Марин Даракчиев изясни:

"Сметките ни са три пъто по-високи от предходната година. Получихме отплата за ноември месец. Болницата е на свободния пазар за ток. За декемри и януари също чакаме отплата, с цел да можем да издържим. Имахме избран запас от средства, с помощта на които се оправяме ".

Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР