В област Добрич няма нови случаи на Африканска чума по

...
В област Добрич няма нови случаи на Африканска чума по
Коментари Харесай

ОДБХ: Няма нов случай на АЧС в Добричко

В област Добрич няма нови случаи на Африканска чума по свинете /АЧС/, откакто позитивна се оказа тестът от диво прасе, блъснато от автомобил на 9 юли край Дуранкулак. Това заяви Димка Димитрова от ОДБХ по време на днешното съвещание на Областната епизоотична комисия.

Според регистрите на Областната дирекция в тъй наречените задни дворове в региона се отглеждат към 1000 свине, а в индустриалните свинекомплекси – към 65 хиляди. По думите й на границата с Румъния са в ход всички ограничения за недопускане на болестта на наша територия. Пътуващите се ревизират за преместване на храна от скотски генезис и в случай че такава се откри, се конфискува. В свинефермите се вземат ежеседмично кръвни и органни проби.

Стриктно да се съблюдават ограниченията за биосигурност във фермите и да не се подценява дезинфекцията по границите – към това прикани проф. доктор Паскал Желязков  от Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт. Той предложи ОДБХ да образува нарочна комисия, която да ревизира дали ограниченията се съблюдават.
 Проф. Паскал Желязков Проф. Паскал Желязков, фотография: регионална администрация - Добрич
Горите би трябвало да се претърсват съвсем всекидневно за мъртви диви прасета, счита още професорът. По думите му грабливите птици, чакалите, лисиците и други Животни могат да бъдат преносители на болестта, без самите те да заболяват.-->

Апелът на проф. Желязков е да се вземе решение най-малко за две години да се забрани развъждането на свине в задния двор. Хора от сектора обаче разясняват, че преди локалните избори това няма по какъв начин да се случи.

Професорът предложи още общинските епизоотични комисии, взаимно с кметовете на обитаеми места, притежатели на ферми и ветеринари да изготвят общински проекти за справяне със опасността от АЧС.

„ Никой не знае тъкмо какъв брой са прасетата в задния двор. Много от тях не са регистрирани и са с неразбираем генезис. Оставяни са да се разхождат отвън кочините. Изхранват се с хранителни боклуци, което е доста рисково за разпространяването на заболяването ”, съобщи доктор Румен Караманов – шеф на свинекомплекса в с. Козлодуйци.  Той акцентира, че в нито една страна от Европейски Съюз няма свине, отглеждани в тъй наречените заден двор.

Караманов счита, че би трябвало да се вкара глоба за преместване през граница на храни от скотски генезис.
 Румен Караманов Румен Караманов, фотография: Дарик Добрич
В свинекомплекса в с. Козлодуйци са въведени драконовски ограничения за недопускане на болест с АЧС, включително две зони за сигурност, увери доктор Караманов. Той е провел диалози с представители на трите прилежащи кметства – Росеново, Смолница и Врачанци, и е контрактувано да стартира изколване на прасетата от задните дворове там.

Свинекомплексът в Козлодуйци е един от най-големите в страната, с потенциал 110 000 животни. В момента там се отглеждат към 80 000 свине.

За друга опасност за преместване на заболяването сигнализира Калинка Тодорова – шеф на ловно стопанство – Балчик. Според нея това са кучетата, които търсят трюфели в горите, като този бизнес се е увеличен доста напоследък.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР