В някои специфични видове секции би имало проблем да се

...
В някои специфични видове секции би имало проблем да се
Коментари Харесай

Машинното гласуване в чужбина и в подвижните избирателни секции е под въпрос

В някои характерни типове секции би имало проблем да се конфигурират машини за гласоподаване при настоящето законодателство. За това предизвести пред " Хоризонт " представителят на ЦИК Цветозар Томов.  " Секциите в чужбина по настоящия закон се основават 21 дни преди изборите. Тогава се дефинират и местата. Сегашният режим на разкриване на секции отвън страната не дава опция да се вкара машинно гласоподаване там, тъй като периодите, в които се дефинират местата за гласоподаване, са прекомерно къси ", изясни той. Като очерта образеца с машинното гласоподаване в чужбина като проблем, който изисква намесата на Народното събрание, той добави:

„ Няма техническа опция да бъдат изпълнени условията на Изборния кодекс във връзка с някои характерни секции – преносимите изборни секции и секциите в болничните заведения и други честа, където секции се откриват в последния миг. “

Цветозар Томов напомни, че ЦИК е отправила такова предложение към Народното събрание още преди година и половина: „ Ако има закон, който ни задължава да хвърчим като пеперуди, ние няма да хвръкнем като пеперуди, нали по този начин? “

Според Томов, за разлика от предходния опит на ЦИК да обезпечи машини за гласоподаване, в този момент периодите са задоволителни.

Няколко седмици откакто ЦИК бе наказана от САС да вкара машинно гласоподаване поради просрочването на неговото въвеждане, ЦИК разгласява публична покана за установяване на планирана цена, закупуване, наемане и доставка в страната на не по-малко от 12 500 машини за гласоподаване. Обществената поръчка бе оповестена, до момента в който ЦИК апелира решението на съда. " Няма директна връзка сред двете. Целта е да се проучат всички рационални благоприятни условия за обезпечаване на устройствата, тяхната поддръжка и употреба ", уточни Цветозар Томов.
Цялото изявление е в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР