В някои райони на страната предлагането на модерни складови и

...
В някои райони на страната предлагането на модерни складови и
Коментари Харесай

Лек спад в сделките с индустриални имоти през полугодието на 2019 г.

В някои региони на страната предлагането на съвременни складови и логистични площи е дефицитно.

© Мария Съботинова Лек спад в покупко-продажбите с индустриални парцели в България за първото полугодие на 2019 година спрямо миналата година, регистрира профилираната платформа " БГ склад ", която дава взор върху интензивността на дребния и междинен бизнес.

На пазара има доста огромни покупко-продажби - над 3-4 хиляди кв. м и доста дребни покупко-продажби - до 200-300 кв. м. Тази наклонност се следи от предходната година, само че от ден на ден се задълбочава, разяснява Симеон Митев, притежател на " БГ склад ". Според него, когато бизнесът влезе в есенния работен режим и пазарът ще се възстановява.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък През полугодието в София и региона търсенето е огромно, а и се обрисува предложение на нови логистични площи. В страната обаче съвсем на всички места регистрират по-малко покупко-продажби.

Най-често като причина за спада представителите на " БГ склад " показват, че икономичеката среда и конюнктура в съответния район не е добра. Тоест не основава условия съществуващият бизнес да се разраства, нито да се притеглят задгранични вложители. От " БГ склад " отбеляват, че в Бургас и Русе има доста непознати компании, които се пробват да стъпят на пазара, само че по едни или други аргументи до действителни покупко-продажби не се стига.

На доста места, най-вече в Северна Централна България, базата е остаряла и новите планове са дефицитни. Там чакат, че пазарът ще се оживи, откакто бъде издигната автомагистрала " Хемус ". Доколкото има строителство, то е за лични логистични и индустриални потребности. Нови съвременни складови бази за отдаване чартърен се строят в Шумен. В региона обаче търсенето е най-вече за търговия, а не за произвеждане. Обратна е наклонността в Бургас - там следят търсене на пространства за произвеждане, само че предлагането е най-вече на съвременни складови площи.

Представители на платформата в страната означават и че на доста места взривът в жилищното строителство ерозира развиването на бизнеса с индустриални площи. Малките и междинни компании избират да влагат свободните си пари в жилищни парцели, които дават обещание обезпечена възвращаемост, вместо в личния си бизнес. А и самите вложители и строителни бизнесмени пренасочват напъните си към жилищата, тъй като има и растеж на цените.

В София е над половината от пазара

В София и в обитаемоте места в радиус до 25 км е концентриран над половината от пазара на индустриални парцели в България. " Търсене има най-много в регионите на Казичане, гара Елин Пелин, Равно поле, Военна рампа, Илиенци и други Търсят се парцели с построена инфраструктура, покрай автомагистрала или на местата с изход на Северната скоростна дъга. От значение е да има градски превоз и цената на парцела да е с към 20-30% по-ниска от в началото рекламираната ", изясняват Ненчо Кънев и Слави Конов от " БГ склад " в София. Има интерес и към парцели отвън регулация, които разрешават бърз достъп от централната част на София и автомагистралите.

Като отрицателна наклонност от " БГ склад " в София регистрират, че отлични парцели на основни места с построена инфраструктура не се употребяват или се употребяват непълноценно. За сметка на това се урбанизират нови аграрни земи, което води до пренатоварване на комуналните услуги и на пътищата. Причините отдават на настройките на притежателите и в неналичието на държавната и общинска политика, която да ги подтиква да ги трансформират. Много от притежателите чакат парцелите им да се продадат по-скъпо и по-бързо, в сравнение с разрешава финансовата логичност на вложителите, изясняват от платформата.

Около София следва да влязат в употреба повече нови и съвременни бази и хранилища. Въпреки, че наемните им цени са по-високи от останалите на пазара, към тях има търсене. То е за сметка на интереса към по-старите бази, които са с неатрактивен тип, с ниска енерийна успеваемост и с неловко и морално остаряло съоръжение.

Вече присъстващи наемателите се оглеждат за по-евтини решения и по-добри условия, от тези, които употребяват сега. " Не е моментът да губите наематели, в случай че отстъпката, която биха ви поискали е до 10% ", поучава от " БГ склад ".

Все повече време лишава на наемателите, с цел да вземат решение за дадена база. Стандартният интервал към този момент е до 45 дни, освен това без гаранция, че решението ще е позитивно.

Спад на районните пазари

Анализът регистрира спад при покупко-продажбите със складови и индустриални пространства на съвсем на всички районни пазари. " При наемите, търсенето на складови площи в Пловдив е намаляло с към 60%, а на индустриални соколо 75%. При покупките и продажбите към момента има търсене на подготвени планове от 150 000 до 250 000 евро или имоти с Подробен устройствен план до към 50 евро за кв.м. ", споделя Атанас Славков от " БГ Склад " в Пловдив. Търсенето на по-големи обекти и за наем, и за покупка е едва.

В Бургас има хубави и реновирани хранилища, само че притежателите не са съгласни да ги отдават за произвеждане, споделя Валентин Косев, извънреден представител на " БГ склад " в града. Това допуска реконструкции и поправки, които да нарушат целостта и типа на пространствата. Наемните равнища остават непроменени – сред 2.5 и 3.5 евро на кв.м. Търсят се главно дребни пространства за автоработилници на ниски цени.

Замрял пазара на хранилища и промишлени пространства през първото полугодие регистрира и Огнян Георгиев от " БГ склад " в Стара Загора . Има търсене най-вече на парцели с по-малки квадратури и на ниски равнища на наемите (1.5 евро за кв.м), както и на ниски цени за покупка, най-много от дребни и междинни компании.

Стабилно е търсенето на имоти за застрояване. Има осъществени покупко-продажби, само че още веднъж на ниски равнища и то за лични потребности, а не със спекулативна цел, препродажба или за наеми. Липсват евентуални вложители за построяването на огромни складови площи или индустриални паркове.

В Северна България чакат автомагистралата

Търсенето на промишлени и складови парцели в Плевен , в областите Плевен и Ловеч е случайно, споделя Ангел Иванов от " БГ склад " в града. Това е обстановката, откакто предходната година са осъществени някои огромни планове, само че чартърен. Инвеститори в огромни промишлени или складови парцели клас А и Б съвсем няма, а и не се следи търсене. Доколкото се строи, то е главно за лична приложимост.
При наемите се резервира устойчиво търсенето на площи под 1000 кв.м. главно за складови действия и дребни производства на цени сред 1.5 и 2.5 евро без Данък добавена стойност.

Като главен проблем за развиването на бизнеса с индустриални парцели Ангел Иванов показва ограничавания транспортен достъп до района, без значение, че върви строителството на Автомагистрала " Хемус ".
" Както знаем Южна България към този момент се задъхва в главните индустриални региони. Там оферират в пъти по-качествени планове, само че на много по-високи ценови равнища. Разчитаме, че положителните цени на терени и съвсем готовият достъп с автотранспорт биха довели нови вложители и тук, локалните производители биха разширили и нараснали производствата си при нарастнали поръчки, положителни равнища на износа и работата по поръчка с задгранични възложители ", споделя той.

И във Велико Търново предлагането на качествени търговски и индустриални площи е лимитирано. Липсват нови планове и това поддържа високи продажните и наемните цени, споделя Любомир Филипов от " БГ склад " в града.
Наемните цени за хранилища нарастват с над 5% по отношение на предходната година и в този момент варират от 1.5 евро до 4 евро на кв. м. Цените при продажба поддържат равнища от към 350-700 евро за кв.м. Очакванията в Търново са, че построяването на бъдещите транспортни коридори ще докара до растеж на цените на терените за промишлени цели с над 30 %.

В Шумен продължава търсенето на нови, съвременни складови площи, само че съвсем не се следи търсене на индустриални обекти - цехове, заводи, предприятия, споделя Катя Белчева от " БГ Склад " в града.
В Шумен се строят нови складови бази към 4500 кв.м за отдаване чартърен. От тях 2000 кв. м ще са подготвени до края на август, а останалите до края на годината. И други вложители, които имат свободни терени, имат предпочитание да построят нови, съвременни хранилища. Те обаче упорстват за гаранция, че площите им ще бъдат отдадени още в стадия на строителство, споделя тя.

Промишлените пространства, които се оферират в Разград , в по-голямата си част са в неприятно положение, което допуска съществени разноски за ремонт. Свободни терени за застрояване не се търсят, споделя Ростислав Христов от " БГ склад " в града.
Двата по-значими плана, стартирани от началото на годината, са склад и магазин за мебели с повърхност 1000 кв. м и борса за строителни материали със застроена повърхност 700 кв. м.
През последните няколко години огромните предприятия в региона построиха лични логистични центрове, разшириха складовите си площи и сега по-скоро модернизират активите си, в сравнение с да търсят за покупка или наем нови такива, прибавя Христов.

По негови наблюдения има търсене от страна на автосервизи в индустриалните зони на града, защото управляващите от ден на ден постановат наказания за осъществяването на подобен вид активност в жилищните региони. Той предвижда, че последователно този сегмент ще се изтегли от градската част и ще генерира търсене.
По-голямата част от покупко-продажбите през първата половина на годината в Разград са за наем на парцели с търговци, които внасят артикули от Турция. Средната цена за наем на кв. м е към 1.25 евро.

В Русе има търсене най-вече за наемане на парцели с по-малки квадратури и наеми не по високи от 2 евро за кв. м., разяснява Юрий Дудев, предсавител на " БГ склад " в Рус. Според него търсенето на промишлени парцели за покупка съществено се разминаване с цените на предложение и това е съществена причина за спада на пазара.
Конкуренцията на жилищното строителство

В доста от регионите разясняват, че ползата на бизнеса, на вложителите и на строителните бизнесмени е пренасочен към жилищния сегмент.
" Поради проблеми на пазара дребният и междинен вложител избира да не реинвестира в бизнеса си. Свободния запас той харчи или за наслаждение или, с цел да купи с него жилище, тъй като чака прилична възвръщаемост при по-малки вложения и несъмнено с по-малко проблеми ", разясняват от " БГ склад " в София.

А от " БГ склад " в Стара Загора означават, че напъните на вложителите и строители се насочиха най-вече в бранша на жилищното строителство, където се видя голям растеж спрямо предходните две-три години - както на застроените площи, по този начин и на цените, които се покачиха приблизително с 18-20%. Бум на жилищното строителство записват и в Разград.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР