В някои области на страната ситуацията с коронавируса започва да

...
В някои области на страната ситуацията с коронавируса започва да
Коментари Харесай

Щабът: В някои области ситуацията става сериозна, не е имало такъв ръст на смъртността

В някои области на страната обстановката с ковид стартира да става сериозна, призна първоначално здравният министър Костадин Ангелов. Той обаче добави, че това развиване е било предстоящо поради разпространяването на новия тип на вируса - английския.

" За месеците от началото на пандемията България реализира доста. Със сигурност допуснахме и неточности. Приемам всяка рецензия, само че няма да приема оплюването. Който ви дава обещание живот без болест ви лъже. Няма знаещи специалисти с всичко. Губим желанието си да бъдем дружно и да се надигнем против ковид. И това го губим единствено в България. Благодари на всички лекари, сестри, санитари и хора, които съблюдават ограниченията ", съобщи здравният министър Костадин Ангелов.

Той добави, че медицината не може да се пребори за пациент, който не желае да се грижи за себе си.

" Научихме доста уроци за тази една година. В общественото пространство има доста пристрастености и несгоди. Борим се с доста неистини и погрешни изказвания. Ние носим отговорност за всичко. Човек може да излъже целия свят, само че човек не може да излъже себе си. Това е най-голямата борба на нашето време. Трябва да имаме вяра в науката, а науката са имунизациите ".

" Вчера бях в Бургас. Положението там е съществено. В инфекциозните отделения видях няколко деца, измежду тях има и бебета на 3 месеца, на 5 месеца. При тях заболяването протича леко, само че всички те имат двустранни бронхопневмонии ", акцентира здравният министър.

2774 е броят на новите случаи на ковид за последното денонощие. Направени са 13691 теста, от които 7583 PCR с 1654 позитивни резултата и 6108 антигенни с 1120 позитивни резултата.

Най-висок е броят на позитивните резултати в София - 734, следван от Пловдив - 223 и Варна - 153. Броят на дейните случаи е 38531, от които приети в болница са 6395, а в интензивно поделение са 501. За миналото денонощие са излекувани 2531 и са умряли 97.

Заетостта на леглата за интензивно заболели пациенти в лечебните заведения сега е 65%, заяви министърът.

 Снимка: Булфото

По заболеваемост за последните 14 дни България се подрежда на 16-о място в Европейския съюз и на 5-о място на Балканите , заяви основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Най-висока е заболеваемостта в областите Плевен, Кюстендил, Враца, Бургас, София, Шумен и Перник. В тези области през вчерашния ден беше взето решение за въвеждането на разнообразни местни ограничаващи ограничения.

С най-ниска заболеваемост у нас остават областите Търговище, Видин, Кърджали, Разград и Добрич, добави Кунчев.

" Много рецензии имаше, че изнасяме в електронна среда учениците, само че има учебно заведение с 13 заболели преподаватели ", изясни доцент Ангел Кунчев.

Той даде образец и със старешки дом в страната, където има епидемиологичен гърмеж. " Там болните са 17, преди месец те са отказали имунизация ", изясни той.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Проф. Мутафчийски: Нарастването на смъртността - най-бързо от септември насам

" Измина повече от година от пандемията. Остана ми един ослепителен спомен за това, по какъв начин стартира всичко - с една единствена лаборатория. Сега към този момент има над 100. Това е една голяма работа, която се свърши още първоначално. Много рецензии имаше каква работа сме свършили още първоначално. Сега можем да забележим каква пролет си спестихме предходната година, споделям го с голямо страдание ", съобщи ген.майор Венцислав Мутафчийски.

58% е повишаване на заболеваемостта у нас. Поне от 14 дни се намираме в повишаване на случаите. В момента се намираме на равнището от 5 ноември, акцентира началникът на НОЩ. Относно смъртността той акцентира, че има стръмно повишаване на кривата, каквото не е забелязвано от септември месец. Тези данни са притеснителни, настояват здравните управляващи.

" Има лечебни заведения с изчерпани или полуизчерпани потенциали. Във ВМА имаме 5 свободни кревати, макар, че открихме 2 нови отделения. Докато се върна от брифинга, тези кревати няма да ги има. Ситуацията е доста съществено и по тази причина не сме давали оптимистични данни, че нещата вървят в вярна посока. Не, не вървят в вярна посока. При такова повишаване на данните бързо ще се изчерпат медицинските запаси ", акцентира той.

" В момента още по-актуално е хората да схванат, че би трябвало да съблюдават отдалеченост, да носят маски, да заобикалят обществените места. Нещо, което мощно прави усещане - при предходните пикове имахме фамилии, в които един или двама членове не са инфектирани, в този момент те вървят в цялостен комплект, всички са инфектирани ", сподели още Мутафчийски.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Не се предлага блокирането на проблематичната партида на " Астра Зенека "

Вчера Европейската организация за медикаменти (ЕМА) разгласява информация за блокираната партида на " АстраЗенека ". Няма доказателства за причинно-следствена връзка, като инспекциите по случая не престават.

От организацията обаче изрично декларира, че не предлага на страните да блокират тази партида. Тя е била доставена до 17 страни, в това число България. У нас са доставени 31200 дози на 12 февруари, като съвсем всички от тях са приложени, заяви Богдан Кирилов, изпълнителен шеф на Агенцията по медикаментите.

През тази седмица в страната ни би трябвало да дойдат две доставки на имунизацията на " Астра Зенека ", чакаме доставки и от имунизациите на " Пфайзер-Байонтек " и " Модерна ", заяви още той.

Днес се чака Европейската организация по медикаменти да излезе с решение за използването на четвърта ваксина - тази на " Янсен ". Ако мнението е позитивно, Европейската комисия ще издаде позволение за приложимост. Първите доставки нямат закрепени дати, само че е ясно, че ще се случат през април.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР