В някои години има много случаи на лаймска болест, в

...
В някои години има много случаи на лаймска болест, в
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: Бумът на ухапвания от кърлежи се очакват през май, заразяванията – също

В някои години има доста случаи на лаймска болест, в други - не толкоз. Втората по периодичност е марсилската тресчица, която се среща в Южна България. Това сподели шефът на НЦЗПБ проф. Ива Христова в разгара на сезона с ухапвания от кърлежи.

Кримската хеморагична тресчица е тежко вирусно заболяване, което също се предава с кърлеж, само че случаите са до четири годишно - от областите Хасково, Кърджали, Бургас, единични случаи в Благоевградска област, изясни тя.

Много рядко ухапването от кърлеж води до заразяване, успокои проф. Христова. „ За лаймската болест изчисленията демонстрират, че при заразеност на кърлежите към 20% и късмет кърлежът да съобщи зараза е към 10%, тъй че шансът да бъдем инфектирани от едно захапване е към 2%. Не би трябвало да се паникьосваме при захапване. Ако бъде свален оптимално бързо, кърлежът няма да има време да съобщи зараза ", изясни тя.

При премахване кърлежът би трябвало да се хване с пинсета оптимално покрай кожата, да не се върти като тирбушон и с лека мощ да бъде свален. Тя предложи всичко това да бъде направено при здравно лице, само че наложително - бързо. Ако главата му бъде откъсната, кърлежът ще продължи да отделя вирус в организма ни, в случай че е инфектиран.

Бумът на ухапвания се чакат през месец май, заразяванията - също.

Лаймската болест в началния си етап не буди никакви паники и може елементарно да се подмине. „ Опасността е, че в случай че не се лекуваме първоначално, по-късно става доста мъчно, а по-късно става и невероятно. Дава доста признаци, които не са характерни, само че има един признак напълно първоначално, който е безусловно характерен - едно доста особено огромно зачервяване на мястото на ухапването с диаметър най-малко 5 см, което нараства бързо. То се появява след инкубационен интервал от 5 до 14 дни. Това е напълно ранен етап и се лекува на 100% с антибиотици, без остатъчни феномени ", разясни епидемиологът.

Проф. Ива Христова разяснява, че е спаднало общото имунизационно покритие против морбили. „ Когато има болен в колектива, над 90% от околните на това дете ще се разболеят. Това постанова доста високо имунизационно покритие - най-малко 95%. В момента то е към 92% за първа доза и по-ниско - към 86%, с втора доза, която довършва имунизационната подготовка на организма. За 2020 и 2021 година беше по-ниско ", изясни специалистът.

Скарлатината и варицелата също се оказаха проблем през миналата година, добави тя. При скарлатината се следи понижение на случаите на болни, само че при варицелата те нарастват.

Нова телевизия, „ Събуди се "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР