В някои части на Ирак и днес е жив един

...
В някои части на Ирак и днес е жив един
Коментари Харесай

Един варварски обичай още e жив


В някои елементи на Ирак и през днешния ден е жив един безчовечен бит: младите девойки сред четири и седем години се обрязват, тъй като по този начин повелявала традицията. Тъкмо най-потърпевшите постоянно са и най-ревностни в поддържането й.

30-годишната Расул приканва дамите в селото да се съберат пред джамията. По високоговорителя споделя, че ще се приказва на здравни тематики. Тя се пробва да убеди локалните дами да не подлагат дъщерите си на обрязване, при което се отстраняват напълно или частично външните им полови органи. Расул приказва за тежките последствия и разяснява, че обрязването може да докара до тежки инфекции и неплодородие.

" Щеше да е хубаво някой преди време да беше убедил майка ми да не ме обрязва ", споделя Расул. Нейната орис е типична за доста други. Обрязването на дамите е необятно публикувано измежду кюрдите в Ирак. Резултатите от разнообразни допитвания демонстрират, че сред 41 и 73 % от дамите са обрязани. Обикновено това е ставало, когато са били на възраст сред четири и седем години. В последните години обаче настъпват и някои позитивни промени. Проучванията на немската Организация за развиване WADI, за която работи Расул, демонстрират, че все по-малко дами биват обрязвани, а в някои области на страната традицията е към този момент съвсем изоставена.
Редакцията предлага
Данните от отчет на УНИЦЕФ демонстрират, че в иракските провинции Ербил и Сулеймания са обрязани над половината от дамите сред 15 и 49 години. 20 % от дамите в етнически разнородната провинция Киркук са били подложени на обрязване, до момента в който в провинция Дохук - единствено два %. По данни на УНИЦЕФ, в Южен Ирак въобще не се практикува женското обрязване.

Защо част от кюрдите към момента следват този безчовечен бит? В село Еди Кислар може да се чуе част от обяснението. Възрастен мъж споделя, че съгласно локалната традиция, необрязана жена няма право да сервира ястие и пиянство на фамилията, тъй като те ставали „ харам ” /забранени/. Расул, която се бори против тази традиция, обаче отвърна с аргумента, че нито една от дамите и дъщерите на пророка Мохамед не е била обрязана. „ Ислямът е прелестна вяра и сходни традиции нямат място в него ", споделя тя.

Обрязването на дамите в действителност е неразрешено

Много имами обаче гледат иначе на нещата. Въпреки че районното кюрдско държавно управление през 2011 година забрани със закон обрязването на дамите, доста религиозни водачи не престават да държат на тази кървава традиция. Нейното осъществяване е оставено в ръцете на дамите – на майките и бабите, както и на акушерките, които печелят добре от мъчителната процедура.

Расул и група дами в джамията на Еди Кислар

" Най-трудно могат да бъдат отказани възрастните дами ", споделя Расул. Понякога тя се възползва от страховете на дамите, с цел да ги разубеди: " Повечето мъже споделят, че желаят втора жена, тъй като първата, която е обрязана, нямала предпочитание за секс. Затова мъжете постоянно си търсят необрязани арабски и сирийски дами ", изяснява тя на събралите се пред джамията дами. Най-голямото й оръжие е дружелюбността, с която се отнася даже към тези, които печелят от ритуала на обрязването – като да вземем за пример 67-годишната Азиме Пирдавад – някогашна акушерка, която преди време обикаляла по селата, с цел да обрязва девойки. Казва, че е обрязала най-малко 5 000 девойки и още си пазела за спомен остарелия бръснач. „ Тя е същински касапин ”, споделя Расул за нея.

Въпреки това тя търпеливо изяснява на акушерката, че в Корана няма нито дума за потребността от обрязване на дамите. " Грешна ли съм тогава, откакто съм обрязвала дами ", пита акушерката. " Не, просто не си го знаела ", успокоява я Расул. Позоваването на Корана наподобява убеждава старата жена. " Имам две внучки. Тях няма да ги кастря ", споделя тя под ръкоплясканията на присъстващите. Расул е радостна, че е спечелила следващата борба. Тя самата дълго е била травматизирана от мъчителната и унизителна операция. „ В някои дни рева по целия път до къщи ”, признава си тя.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР