В новата лаборатория ще има и библиотека, и кът за

...
В новата лаборатория ще има и библиотека, и кът за
Коментари Харесай

Строим на Антарктида и пречиствателна станция

В новата лаборатория ще има и библиотека, и ъгъл за научни презентации, споделя проф. Христо Пимпирев Ако желаеме да сме морска нация, необходим ни е научноизследователски транспортен съд Първата ни група полярници потегля седмица по-рано от плануваното Две дами ще отворят базата ни за новия сезон На ледения континент вършим просвета за бъдещето
- Проф. Пимпирев, на какъв стадий е градежът на новата ни лаборатория на остров Ливингстън?
- Доста напреднал. Преди няколко дни завърши едно съвещание с хората, които дават отговор за техническата част на самата сграда, архитектурният план към този момент е извоюван. Преди един месец беше разгласен състезанието, на който се явиха много претенденти. Спечели екипът на госпожа Пенка Станчева. Преди няколко дни имахме специфична среща с конструктора, със експертите по тръбопровод и канализация, по електрозахранване. Уточнихме и най-малките елементи, като да вземем за пример какъв брой ще бъдат слънчевите панели, тъй като новата лаборатория би трябвало да употребява на първо място възобновими източници на електрическа енергия. Слънчевите панели ще бъдат ситуирани върху целия покрив. Също какви генератори ще са нужни за въпреки всичко в допълнение електрозахранване, къде ще бъдат сложени, какви ще бъдат водопроводната и канализационната системи... Всички елементи бяха конкретизирани и техническият план е дефинитивно подготвен.
- Кога потегля новата експедиция?
- Първата група отпътува на 13 ноември от София. Само допреди 3-4 дни мислехме, че експедицията ще замине на 22.11, само че в този момент на вас за пръв път оповестявам, че ще тръгне една седмица по-рано, защото ще се качи на различен бразилски транспортен съд. Те ще бъдат превозени за откриването въз основата с боен транспортен съд, който потегля седмица по-рано от плануваното, тъй че малко се избързва със старта на експедицията. Но всичко е конкретизирано – единадесет полярници отпътуват в първата група на 13-и. Това ще бъдат на първо място логистици, механици, няколко строители, ще има и един геодезист, който ще направи безусловно прецизен геодезически план на местата, където ще бъдат положени пилоните за структурата на лабораторията. С тази група ще замине лекарят на експедицията. Този път това ще бъде дама – доктор Невена Комитска. Освен нея, защото сме извънредно удовлетворени от провизионистката и готвачка на предходната експедиция, която се яви на специфичен конкурс предходната година, Уляна Яркова, тя още веднъж ще бъде в екипа. Така че ще имаме две дами, на които се пада достойнството да отворят базата за новия полярен сезон на 28-ата българска антарктическа експедиция.
- На какви стадии ще протече градежът на новата лаборатория?
- Тази година ще сложим основите, т.е. пилоните, върху които ще стъпи подът на новата лаборатория. Ако имаме опция, ще закараме и подовите структури и ще ги сложим. Освен това ние имаме и извоюван план с предприятието за ръководство на дейностите за запазване на околната среда към Министерството на околната среда за създаване на пречиствателна апаратура, тъй че ще стартираме работа и по монтирането на нова, съвременна пречиствателна апаратура за отпадните води. Все отново това е най-чистият континент на Земята и ние, българите, като пълновръстен член на Комитета за запазване на околната среда на Антарктида сме измежду дейните страни, които работят на този континент, и би трябвало да го опазим чист за сегашните и за идващите генерации. Така че стартира и работа по новата пречиствателна апаратура. Общо взето, ние се стремим това да бъде една съвременна база, лицето на България пред целия свят, тъй като нашата база е привлекателен център за учени от всички континенти. От Австралия, Южна Африка, Съединените щати, съвсем всички страни от Европа, Южна Америка, Япония... В Антарктида проучванията са за бъдещето на човечеството, в това число и на нас, българите. И ние би трябвало да покажем, че залагаме на това.
- Имате напълно директни усещания за строителството, като че ли строите личния си дом...
- Да, вземам участие във всички планове! Това е наш дом, на всички българи. Затова ще използваме най-новите прелюдия в науката и практиката, несъмнено. Идеята е минимално да се замърсява околната среда. Ще използваме опита на нашите съседи испанците в пречиствателните съоръжения, на сътрудниците от станциите на другите страни, които са безспорно по-големи, повече хора работят през летния сезон. Нашата база може да побере оптимално 25 души на едно място, едновременно, до момента в който на американската база да вземем за пример през летния сезон работят 10 000 души! Това е един град! Така че може да си визиите какви пречиствателни съоръжения би трябвало да има за живота и работата на тези 10 000 души! Все отново ние, въпреки и много по-скромни, даваме своя принос за международната просвета и надлежно за опазването на чистотата на този континент. Антарктида е континентът на бъдещето. Неслучайно най-развитите страни, пък и не толкоз развити, само че с взор към бъдещето, отделят от бюджетите си всяка година стотици милиони долари.
- Какви задания ще извършва новата лаборатория? Какви преимущества ще ни донесе?
- Тя беше наложителна! Нашата база, както към този момент споделих, е привлекателен център на учени от целия свят и на първо място на учени от Европейския съюз. България е член на Европейския полярен фонд, член е на Европейската стратегия към „ Хоризонт 2030 “. Т.е. ние би трябвало да отговаряме на условията на нашите сътрудници, тъй като в нашата база идват доста непознати учени по взаимни планове, а това безспорно е от изгода за българската просвета, защото тя се допира до най-съвременните постижения, с най-съвременната техника. Но когато се събират мостри на Антарктида, налага се те да бъдат обработвани на място, тъй като превозът им до обитаемоте континенти (най-близо е Южна Америка) лишава няколко дни и доста от пробите може да бъдат окончателно изгубени, в случай че не бъдат обработени на място. Затова са и тези лаборатории, с цел да може образците да бъдат авансово обработени и към този момент да се пренесат напълно съхранени за няколко дни, даже за седмица, до модерни лаборатории, които са на населен континент. Така че, с цел да не се погубят скъпите проби, които се вземат, би трябвало да бъдат обработени на място и тъкмо това е задачата на новата лаборатория. Там ще има лаборатории по биологични науки, по геофизика, науки за Земята, ще има една обща лаборатория... Т.е. учените ще имат място, където да творят и да работят. Антарктида е континент на науката.
- На каква повърхност ще бъдат ситуирани тези лаборатории?
- На към 250 квадрата оптимално. Там ще има място за отдих, библиотека, място за презентации, защото в нашата база непрестанно идват учени от други страни, които показват какво ще работят, какви цели желаят да реализират. Така че ще има място, където да се съберат тези хора, да се вършат презентации. Ще има и няколко места за допустимо пренощуване при спешни обстановки. Т.е. постройката ще бъде полифункционална.
- Как стои въпросът с логистиката? Някакво развиване има ли?
- Не, няма. Все още разчитаме на нашите връзки с сътрудниците от полярните страни, които имат и кораби, и самолети, които употребяват за логистика в Антарктика. Това са Испания, Бразилия, Чили, Аржентина, Уругвай... Много е комплицирана цялата организация. Нашите учени се „ наместват “ на останалите свободни места в корабите и самолетите на тези страни. Казвал съм, че там няма постоянни връзки, не може да отидеш да си купиш билет до остров Кинг Джордж, който е на Антарктика, от Пунта сцена в Чили. Но аз се надявам, че в едно не толкоз далечно бъдеще България ще има нов научноизследователски транспортен съд. Корабът „ Академик “, който сега се употребява, е за работа единствено в Черно море. Той не може да излезе от Черно море, тъй като е на 50 години и, общо взето, е за скраб! Т.е. в случай че България държи да бъде морска страна, би трябвало да има научноизследователски транспортен съд, който за науката ще може да се употребява и в нашата база в Антарктида. Там би могъл да върви през нашия зимен сезон, когато тук не може да се употребява. Ще пътува до базата, с цел да я обслужва, само че и да прави научни проучвания в Световния океан. Така България в действителност ще стане морска нация.
 

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР