В нощта на Рождество Христово, Дядо Коледа слиза през комина,

...
В нощта на Рождество Христово, Дядо Коледа слиза през комина,
Коментари Харесай

Дядо Коледа е наследник на Св. Николай


В нощта на Рождество Христово, Дядо Коледа слиза през комина, оставя дарове за децата, хапва сладко-сладко и небрежно от особено оставените за него бисквитки, измъква се тихомълком, отново през комина, с цел да води шейната с елените към другите домове и деца.

 

Това е актуалната приказка, която наложително е обвързана с пазаруването на дарове. Смесването на религиозния и приказния празник, е добре пристигнало за търговците и те малко се интересуват от корените на традицията, при започване на която е подложен Св. Николай.

 

Вероятно си спомняте легендата, съгласно която Св. Николай пускал жълтици на обеднелия татко през комина на в миналото богатата къща. По този метод положителният дъртак избавил от продажба трите му дъщери и бащата съумял да ги омъжи щастливо.

 

Постепенно този роман слага началото на червено-бялата приказка за Дядо Коледа, Дядо Мра и всевъзможни имена и превъплъщения в разнообразни елементи на планетата.

Добрият дъртак е като духът на времето – веществен и постоянно свързван с дарове.

Всъщност истината за Коледата, е доста по-древна от християнското Рождество. Тя се крие в това, че най-малко един път годишно, когато Слънцето още веднъж стартира да пораства, е добре човечеството да забележи, че всички хора са свързани и най-важни са добротата, състраданието, съчувствието и насладата от живота.

 

Съвременният Дядо Коледа е представян на фона на чорапи върху камината, цялостни с играчки и плодове.

За днешния облик на Дядо Коледа, който в България е нещо като правоприемник на Дядо Мраз от епохата на социализма, е отговорна рекламата на Кока-Кола. По поръчка на компанията през 1931 година американският илюстратор Хедън Сънблум основава облика на Дядо Коледа подобен, какъвто го познаваме през днешния ден – заоблен, съвсем пълен, с розови бузи и голям стомах, с цел да побере в него всичко допустимо – най-вече от рекламираната напитка.  

Традицията по Коледа да се раздават дарове води началото си от първите години на XIX век.

 

Според днешната легенда, Дядо Коледа живее на Северния полюс или в Лапландия, дружно с елфи и джуджета, които му оказват помощ в изработването на подаръците. Той лети с вълшебна шейна, карана от елените Дашър, Денсър, Пенсър, Виксен, Комета, Купидон, Донър, Блитцен и Рудолф.

Източник: Уикенд

 



 
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР