В Норвегия заловиха кит с подозрения, че е руски шпионин.

...
В Норвегия заловиха кит с подозрения, че е руски шпионин.
Коментари Харесай

Норвегия: Русия ни изпрати кит-шпионин

В Норвегия заловиха кит с съмнения, че е съветски разузнавач. " Един кит белуга, открит на брега, е носел специфична съветска сбруя и евентуално е бил обучаван от съветския флот ", сподели норвежки специалист, представен от Би Би Си, съобщи Българска национална телевизия.

Морският биолог проф. Аудун Рикардсен съобщи, че сбруята има владетел на GoPro камера и етикет, който сочи като източник Санкт Петербург. Норвежки риболовец съумял да го в профил от кита.

Дресираната белуга неведнъж се приближавала до норвежките лодки край Ингоя, арктически остров на към 415 км от Мурманск, където се намира северният флот на Русия. Този тип китове се раждат във водите на Арктика.

Норвежката NRK разгласява видеозапис, който демонстрира свалената сбруя на белугата.

По думите на проф. Рикардсен сбруята " е била прикован доста компактно към главата, пред гръдните му перки ", и е имало владетел за GoPro, само че не и камера.

Руски полковник от запаса, който преди е писал за военната приложимост на морски бозайници, отхвърли безпокойството на Норвегия поради белугата. Но той не отхвърли, че може да е избягала от съветския флот.

Интервюиран от съветския оператор " Говори Москва ", полковник Виктор Баранец сподели: " Ако сме употребявали това животно за шпионаж, в действителност ли смятате, че ще прикачим номер на мобилен телефон със известието " апелирам, обадете се на този номер "? "

" Имаме военни делфини за бойни функции, не го покриваме ", сподели той.

Досега сигурно може да се твърди, че и Русия, и Съединени американски щати са употребявали по време на студената война подготвени делфини за разнообразни бойни дейности. Руската база е в Севастопол, който беше под украински надзор до 2014 година, когато Русия анексира Крим. Американската база за военноморска стратегия за бозайници беше в Сан Диего.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР