В никакъв случай архитектурният облик на Св. София няма да

...
В никакъв случай архитектурният облик на Св. София няма да
Коментари Харесай

Архитектурният облик на Света София няма да се променя

 " В никакъв случай архитектурният образ на " Св. София " няма да се трансформира ". Това заяви на конференция посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок. Тя направи среща с медиите във връзка четвъртата годишнина от осуетения опит за прелом в родината й. 

" Осъзнаваме какъв брой са скъпи мозайките и иконите в " Св. София ". Ще се покаже цялата придирчивост при опазването и съхраняването на храма ", уточни дипломат Секизкьок в отговор на въпрос, свързан с смяната на статута на  " Света София " в Истанбул и превръщането й от музей в джамия.

По думите на Секизкьок това по никакъв метод няма да повлияе на статута, който " Св. София " заема в листата на ЮНЕСКО, тъй като ще се вземат всички нужни ограничения за опазването й. Предвидено е на 24 юли за първи път да бъде отворена за свещенодействие и подготовката за това към този момент е в ход.

Мерките, които ще се подхващат, ще дадат опция от една страна на туристите умерено да посещават храма, както преди, а въпреки това - богомолците да извършват петдневна молитва, обясни турският посланик.

Тя дефинира храма като бисер, реликва - както за Турция, по този начин и за целия свят. 

" Ако не бяхме посочили това сензитивно отношение към опазването на храма, може би към днешна дата той нямаше да е в това положение ", сподели дипломат Секизкьок.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР