В Нигер беше извършен преврат. Видяхме там да се веят

...
В Нигер беше извършен преврат. Видяхме там да се веят
Коментари Харесай

Владимир Чуков: В Нигер Русия се използва като табелка, като слоган за мобилизиране на тълпи

В Нигер беше осъществен прелом. Видяхме там да се веят съветски флагове, портрети на Путин, антифренски слогани, имаше и набези над френското посолство. Но аз мисля, че този прелом не наподобява на превратите, които станаха в прилежащите на Нигер страни като Буркина Фасо и Мали, тъй като има районна конструкция. Русия сега по-скоро се употребява като табелка, като слоган за активизиране на едни тълпи, на едни недоволни хора, които желаят промяна на властта в Ниамей, а моторът за тази смяна на властта е недоволството от настоящи членове на генералния щаб на нигерската войска. Това сподели в особено изявление за ДЕБАТИ.БГ интернационалният анализатор проф. Владимир Чуков.

„ Буквално преди няколко месеца беше заменен някогашният началник на генералният щаб на нигерската войска и беше изпратен за дипломат в Абу Даби в ОАЕ. Това е реакция точно на този свален нигерски някогашен боен, който желае да си го изкара на този, който го е сменил на поста и на неговите някогашни подчинени. Имаше догатки, че зад този прелом стоят ОАЕ, в което аз не съм уверен “, споделя анализаторът.

Според него, прилежащите на Нигер Мали и Буркина Фасо са взели позиция да не позволен външна военна намеса против Нигер, само че тя виси във въздуха:

„ На терен в Нигер има 1500 френски боеца и 1100 американски боеца, които действително са доста по-силни от самата войска на Нигер. Нещо повече – Франция няма желание да се изтегля от там. В Мали френският контингент беше заставен да се изтегли след нахлуването на съветските наемници от Вагнер, само че тук обстановката не е същата, тъй като няма военна намеса. Освен това, Франция, Запада, Европейски Съюз, интернационалната общественост и Съединени американски щати признават предното ръководство на Мохамед Базум “ изяснява проф. Чуков.

Той счита, че хората, които размахват съветски флагове и плакати на Путин към този момент са с поохладени пристрастености.

„ Нигер е една от най-бедните страни в Африка и тя в действителност живее на помощи. И  тук експерти гадаят – в случай че има външно заинтригувани страни, по това ще се познае дали има външна ръка. Но Русия не е страната, която дава помощи, тя нормално взима помощи. Историята на Съюз на съветските социалистически републики, историята на Русия, на Руската империя постоянно демонстрира, че там където стъпят руснаците те грабят, те крадат, те не дават. И това в действителност е огромната разлика в политиката на Съединени американски щати, на Европейски Съюз, които подаряват “ сподели експертът.

И даде образец със самата Нигер. Франция годишно подарява 100 000 000 евро на Нигер. Европейски Съюз подарява 200 000 000 евро на Нигер. А с тези пари тази страна си купува освен артикули от първа нужда, а и електричество.

„ Така че този възторг, този популизъм, обгърнат в една целофанена обвивка на обич към Путин и Русия, доста скоро ще охладнее. Още нещо, имаше опасения, че надали не Нигер ще спре доставката на уран за Франция и Европейски Съюз, нещо което икономистите опровергаха. В момента пазарът на уран в света е толкоз разнороден, че в случай че не е рудата от Нигер, ще бъде рудата от Казахстан. Има огромна конкуренция на този вид стока на международния пазар “ счита той.

И добавя, че доста скоро там ще се откри някакъв баланс, като концепцията е да не се стига до кръвопролития, тъй като никой не желае това.

„ Защо Нигер е значим, тъй като там се събират главните сили на Запада, които се опълчват на радикалните джихадисти, на радикалният ислям. В този район доста дейни са последователите на Ал-кайда, на Ислямска страна, а военнослужещите там подкрепят военните елементи на законното държавно управление на Нигер да се бори против радикали и ислямисти. Съединени американски щати на този стадий заобикалят да употребяват думата прелом, тъй като съгласно техните външнополитически закони и правила американското държавно управление няма право да влиза в контакт с превратаджии. Те се пробват да убедят превратаджиите, че пътят по който са тръгнали няма да ги докара до на никое място “ декларира Чуков.

Според професорът дипломацията е методът, който се търси, с цел да се преодолее тази рецесия в Западна Африка.

Има ли мотив за терзание, поради дейностите на Русия в Черно море? Защо зачестяват случаите на нахлуване на беларуски хеликоптери в полското въздушно пространство? Има ли съветска интервенция в Косово и Сърбия и могат ли всички тези събития да доведат до по-голям спор – четете на следващия ден в цялото изявление на проф. Владимир Чуков за ДЕБАТИ.БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР