В НГСЕИ в Пловдив днес започна 8-то издание на Националния

...
В НГСЕИ в Пловдив днес започна 8-то издание на Националния
Коментари Харесай

42 ученици от 4 училища по изкуствата мерят сили в 8-ия Национален конкурс по актьорско майсторство в Пловдив

В НГСЕИ в Пловдив през днешния ден стартира 8-то издание на Националния училищен конкурс по актьорско майсторство, в който надарени възпитаници от междинните учебни заведения по изкуствата от 8 до 11 клас, само че ненавършили 18 година, вземат участие в конкуренция за стипендия, която Министерство на културата отпуска при изискванията на Наредбата за протекция на деца с изявени способности.

Учениците се показват с монолози, фрагменти от пиеси, куклени етюди и елементи от прозаичност в границите на два дни. Конкурсът се организира в 3-то ателие на Националната гимназия за театрални и екранни изкуства (НГСЕИ), ул. " Петко Д.Петков " № 8.  Тази година в него вземат участие 42 възпитаници от 4 учебни заведения – Национално учебно заведение по изкуства " Панайот Пипков " - Плевен, НУМСИ " Проф. Панчо Владигеров " – Бургас, НУМСИ " Христина Морфова " – Стара Загора и Националната гимназия за театрални и екранни изкуства в Пловдив.

Авторитетно жури и тази година е натоварено с нелеката задача да извърши оценяването. Председател е проф. доктор Велимир Велев – учител в НАТФИЗ " Кръстю Сарафов ", членове са доц.д-р Мирослава Гоговска от НАТФИЗ " Кръстю Сарафов " и артистът и режисьор Цвети Пеняшки. На състезанието участва и представителят на Министерство на културата Ралица Базайтова от дирекция " Сценични изкуства и художествено обучение ". Стипендиите са общо 9, разпределени  в три обособени категории: актьорско майсторство за трагичен спектакъл, за куклен спектакъл и за пантомима.

  " Щастлив съм, че за 8-ми път откриваме Националния училищен конкурс по актьорско майсторство, тъкмо тук - в Националната гимназия за театрални и екранни изкуства в Пловдив. Това е второто издание с повишен брой стипендии за учениците от учебните заведения по изкуствата, компетентност " Актьорско майсторство ". Благодаря на Министерство на културата! Благодаря на журито за това, че експерти от такова равнище откликнаха на поканата. Това е извънредно значимо за децата! Благодаря на компания " Роза Импекс ", които са обичаен спомоществовател на културни събития в града и изключително на Драматичен спектакъл,  че поддържаха и младите гении, бъдещи претендент – артисти. Благодаря на – заместник-кмет по просвета, благодаря на община Пловдив за поддръжката, която оказва на нашата гимназия ", сподели по време на откриването директорът  на НГСЕИ – Пловдив, Николай Томов.

" За трети път в нашия мандат имам достойнството да дам началото на състезанието. Това не е просто един обичаен конкурс за Пловдив, почнал преди 8 години. Той се трансформира в част от предишното, сегашното и бъдещето на града ни. Надявам се, че спечелилите стипендии и тези, които не съумеят, ще усещат този конкурс като трамплин за бъдещето си. Вярвам, че тъкмо вие ще ни радвате след години с гения си в театъра, киното и малкия екран. И изключително съм благополучен, че след 2 години на пандемични ограничавания, през днешния ден залата е цялостна. Усеща се действителната осцилация на младежите в залата. Вълнуващо е доста! Нека журито да бъде строго, само че заслужено. Пожелавам на добър час! " С тези думи  заместител – кметът по просвета, археология и туризъм откри състезанието.

От името на журито, проф. доктор Велимир Велев насочи обръщение към младежите:

" Много оценявам това учебно заведение. То е неповторимо по рода си и това, че към този момент 8 години поддържа този конкурс, който се трансформира в самобитен сценичен фестивал, е доста значим тласък. Това е тип " сверяване на часовниците " с останалите. И  несъмнено е доста скъпо за НАТФИЗ! В днешния свят е изключително значимо да поддържаме един дух на непреходни полезности и идеали. Важно е, отвън материалното, да носим този дух и атмосфера. И да го пазим ".

Конкурсната стратегия протича в два дни. В събота, в 12 часа, ще бъдат оповестени спечелилите и ще бъдат връчени стипендиите, а шефът на НГСЕИ Николай Томов ще закрие публично 8-ия народен конкурс.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР