В неделя Националното събрание на Пакистан гласува вот на недоверие

...
В неделя Националното събрание на Пакистан гласува вот на недоверие
Коментари Харесай

Пакистанският премиер загуби вота на недоверие

В неделя Националното заседание на Пакистан гласоподава избор на съмнение против министър-председателя Имран Хан, като 176 от общо 342 депутати гласоподаваха срещу него. Председателят на долната камара на Народното събрание Асад Кайсар, който също е член на партията на Хан, разгласи оставката си, откакто три пъти прекъсна съвещанието в събота.

Партията на Хан ПТИ на процедура загуби болшинството си в Народното събрание през март, когато седем депутати от нейния съдружен сътрудник взеха решение да се причислят към редиците на опозицията. Съперниците упрекнаха звездата на крикета, трансформирал се в политик, в неприятно ръководство на пакистанската стопанска система, наранена от пандемията Covid-19, както и в неприятно ръководство на външната и вътрешната политика на Исламабад.

 

Предложението от неделя значи, че петгодишният мандат на Хан е завършил предварително, сходно на всички предходни министър председатели на страната.

Сега опозицията ще предложи собствен претендент, който да размени Хан на поста министър-председател. На 21 март Мариам Наваз, заместник-председател на партията " Пакистанска мюсюлманска лига-Наваз " - водещата опозиционна мощ в страната - съобщи пред публицисти, че партията е номинирала Шехбаз Шариф за собствен претендент за поста, което беше доказано от самия Шариф в четвъртък.

 

На собствен ред Хан преди този момент съобщи, че опозицията извършва поръчките на непозната мощ и че в случай че той бъде свален, в Пакистан ще бъде открито " вносно държавно управление ". В обръщението си в петък вечер политикът даде обещание, че ще се бори, като прикани поддръжниците си да излязат на улицата.

Преди това Хан уточни с пръст Съединени американски щати, които съгласно него желаят да го изгонят, поради опитите му да води самостоятелна външна политика и визитата му в Москва в края на февруари. Политикът твърди, че разполага със запис от пакистанския дипломат във Вашингтон, който потвърждава изказванията.

 

В понеделник говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова допусна, че Вашингтон се пробва да " накаже непокорния Имран Хан ", като дефинира напъните за отстраняването му от власт като " следващ опит за безсрамна интервенция във вътрешните работи на суверенна страна ".

Държавният департамент на Съединени американски щати отхвърли изказванията, че стои зад вота на съмнение, а говорителката Джалина Портър дефинира изказванията на Хан като " безусловно погрешни ".

Снимка: Getty

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР