В неделя Израел нанесе въздушен удар по квартал Тел ал-Хава

...
В неделя Израел нанесе въздушен удар по квартал Тел ал-Хава
Коментари Харесай

Друг палестински журналист е убит при израелски въздушен удар в Газа

В неделя Израел нанесе въздушен удар по квартал Тел ал-Хава в град Газа, убивайки палестинския публицист Рошди Сарадж.

Според локалната новинарска организация WAFA бомбардировката над Тел ал-Хава е измежду многото набези, осъществени от израелската окупация в разнообразни региони на линията Газа, убивайки минимум 32 палестинци.

Продължете да четете

лист от 3 детайла " Сградата ще бъде бомбардирана ", споделя палестински публицист, последните му думи Журналист е погубен, шестима души са ранени при израелска офанзива против Южен Ливан „ Всеки втори в заплаха “: Журналистите от Газа се надпреварват със периоди и гибел завършек на списъка

Апартаментът на Рошди беше развален през първата седмица на войната и дружно със брачната половинка си Шорук и едногодишната си щерка Дания той се реалокира в фамилния дом в квартал Тел ал-Хава.

„ Израелците бомбардираха региона ни без спиране “, сподели Яхя ал Сарадж, бащата на Рошди и общински кмет на град Газа. „ Рошди се опита да отбрани жена си и щерка си, когато израелският въздушен удар нанесе. ”

Семейният дом беше съществено развален, само че 10-те членове на фамилията, живеещи там, оцеляха, като се изключи Рошди, който беше ударен от шрапнел от израелския удар.

Той беше превозен до болничното заведение и там разгласен за „ страдалец “ преди погребението му.

Али Джадала, палестински фотожурналист, работещ за турската държавна Анадолска организация, публикува в Instagram хипотетичната чанта за мъртвец на Сарадж, с неговото име върху нея, обявявайки гибелта му.

Решителен публицист

Ал Сарадж похвали смелостта и храбростта на сина си.

Рошди смяташе за дело на живота си да съобщи действителността на протичащото се в Газа, която гневно обичаше макар задушаващата политика на израелската окупация на територията.

„ Той трябваше да отиде в Катар на работно пътешестване, откакто извърши умра в Мека “, сподели ал Сарадж. „ Но когато стартира израелската експанзия, той неотложно я анулира и се върна в Газа. “

Рошди отхвърли да напусне град Газа и да отиде на юг, добави татко му, безапелационен в „ да остане на място, като сподели, че няма да бъде разселен, и написа в сметките си в обществените медии, че единственият метод да напусне Газа е да отидете на небето ”.

„ Той се интересуваше от истината “, продължи ал Сарадж. „ От началото на войната той взе участие в изкопаването на хора отдолу под руините с голи ръце, в това число две девойки с физически увреждания. “

Рошди стартира кариерата си като публицист към 2012 година, сподели неговият другар и сътрудник публицист Хосам Салем пред Ал Джазира. Първоначално фоторепортер, той съосновава Ain Media, частна медийна компания в Палестина, същата година с Ясер Муртаджа.

Муртаджа беше убит от израелски снайперист преди пет години, до момента в който отразяваше митингите на Големия марш на завръщането през 2018 година в линията Газа, носейки цялостната си екипировка за пресата.

Рошди преди е работил като фотограф за Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне и работа на палестинските бежанци (UNRWA), бил е сътрудник в Газа за няколко интернационалните новинарски организации, в това число Radio France, и е продуцирал къс филм с Amnesty International.

Сладко-горчиви почести

Смъртта на Рошди разтревожи както локалната, по този начин и интернационалната общественост, предизвиквайки поток от скръбни почести в обществените медии, които го възхваляваха като другар и като експерт.

Ain Media пусна изказване, в което го назова „ брилянтен фотожурналист и режисьор “.

„ Газа е живот “, сподели Ain Media в обява на X. „ Рошди и Ясер са живот: те дадоха глас на хората в Газа, на техните усмивки, на историите, заключени в боязън, на очакванията, лелеени скрито от потисничеството на израелската окупация. ”

Известният интернационален фотожурналист Висам Насар оплака приятеля си в Instagram: „ Моят непосредствен другар Рушди Сарадж беше погубен при израелска бомбардировка против дома му. Той беше надарен фотожурналист и режисьор, креативен разказващ историите на жителите на Газа под война и блокада. Почивай в мир. “

Салем също отдаде респект на своя другар и сътрудник в стопляща сърцето въртележка от изображения в Instagram, като написа: „ Най-добрият ми човек преди малко беше погубен при израелски въздушен удар в #Gaza. Бог да се смили над теб и да те одобри. Ти и Ясер сте късметлии. “

Radio France Internationale (RFI), държавната интернационална радио новинарска мрежа на Франция, разгласява изказване, отдаващо респект на „ значимата роля “ на Рошди в мрежата, като няколко от кореспондентите на канала също похвалиха неговото другарство и завещание. < /p>

„ Тези, които са познавали Рошди Сарадж и са работили с него, поздравяват един извънреден публицист “, се споделя в изказването.

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР