В неделя, 13 ноември, започва 53-то издание (48-мо при двойките)

...
В неделя, 13 ноември, започва 53-то издание (48-мо при двойките)
Коментари Харесай

Джокович гони Федерер, Надал преследва първа титла от Финалите на ATP

В неделя, 13 ноември, стартира 53-то издание (48-мо при двойките) на заключителния Мастърс на осемте най-хубави. Финалите на ATP ще се проведат сред 13-20 ноември за втора поредна година в италианския град Торино. Съревнованието на сингъл ще бъде намерено със срещата сред Каспер Рууд и Феликс Оже-Алиасим, а в неделя вечер на корта ще излязат Тейлър Фриц и Рафаел Надал.
В Торино Надал ще гони първа купа от шампионата
Матадорът, който е рекордьор по трофеи от Големия шлем с 22, в това число Аустрелиън Оупън и Ролан Гарос тази година, е лидер на Зелената група. В нея попадат още Рууд (3), Оже-Алиасим (5) и първият му противник в Торино Фриц (8), който заменя в конкуренцията международния номер 1 Карлос Алкарас, който отхвърли присъединяване заради травма в коремната област. Надал преследва първата си купа от шампионата, като има едвам два финала до тук – през 2010 (загуба от Роджър Федерер) и през 2013 (от Новак Джокович). До някъде неприятните му резултати във Финалите на ATP са оправдани от позиция на изцеждането на испанеца през сезона и обичайните му проблеми от физическо естество преди шампионата. Въпреки 36-те си години, Надал ще търси първата си купа, с което да спре и прокобата, която тегне над него на конкуренцията.

Докато Матадорът към момента не е спечелил първия си трофей, огромният му съперник на корта през годините и притежател на 21 трофеи от Шлема Новак Джокович ще се опита да изравни рекордьора по оценки Федерер, който е с шест. Въпреки положителната си форма в последно време и ролята на любимец, Ноле не е триумфирал в заключителния Мастърс от 2015-а насам, когато надделя Федерер, губейки последните си два финала през 2016 (от Анди Мъри) и през 2018 (от Александър Зверев). Сърбинът завоюва шампионатите в Тел Авив и Астана, преди да загрее за Торино със загуба от Холгер Руне във финала на Мастърса в Париж. Освен Джокович, в Червената група са още лидерът Стефанос Циципас (2), Даниил Медведев (4) и Андрей Рубльов (6). Руснаците са един против различен в първия мач от групата в понеделник следобяд, до момента в който Джокера играе с Циципас във вечерната сесия.

Тазгодишното издание на шампионата ще излъчи нов победител, откакто настоящият първенец Зверев няма да вземе присъединяване. Германецът продължава да лекува тежката контузия на глезена, която получи в полуфиналите на Ролан Гарос против Надал – въпреки всичко, двукратният притежател на трофея изрази вяра тази седмица, че ще бъде подготвен за завръщане на корта през декември, подготвяйки се за новия сезон. Джокович, Медведев и Циципас са единствените трима с купа от Финалите на ATP, само че тенисисти като Оже-Алиасим, който е във превъзходна форма в края на акцията и взе три следващи трофеи във Флоренция, Антверпен и Базел, преди Руне да постави завършек на серията му на 1/2-финалите в Париж, и Рууд, повторен финалист в Шлема през годината, не трябва да бъдат отписвани за дебютна купа. Фриц влезе на мястото на Алкарас и ще се опита да се възползва оптимално от шанса си и да стъжни живота както на Надал, по този начин и на останалите в Зелената група.

Битката за това кой ще приключи годината като номер 1 в света при мъжете също търси своя отговор. Предвид отсъствието на Алкарас от шампионата, пред Надал и Циципас се разкрива късмет да смъкват надарения испанец от върха. Шампионът на Ю Ес Оупън ще завърши на първото място, в случай че двамата му съперници не изпълнят нужните условия, с цел да го детронират. Матадорът от Майорка ще приключи на върха при купа в Торино или финишира като вицешампион с баланс 4-1 и Циципас не завърши със стопроцентов актив от пет победи в пет мача. Първата ракета на Гърция ще окупира първото място в мъжкия тенис, в случай че победи и в петте си срещи в италианския град.

При двойките, поставените под номер 1 Уесли Кулхоф и Нийл Скупски, които в Париж затвърдиха първото си място в международната класация, водят Зелената група, където са още Никола Мектич/Мате Павич, Иван Додиг/Остин Крайчек и Танаси Кокинакис/Ник Кирьос. Раджийв Рам и Джо Солсбъри са водачи на Червената група, а там са още Марсело Аревало/Жан-Жулиен Рожер, Лойд Гласпуул/Хари Хелиоваара и Марсел Гранойерс/Хорасио Себайос. Любопитно е, че Кулхоф и Мектич, които в този момент ще играят с разнообразни сътрудници, победиха в тандем през 2020. Шампион на сингъл без загуба на шампионата ще завоюва оптималните 1500 точки и ще проработи 4 740 300 млн. $, а на двойки 930 300 $. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР