В най-стария жив град на Европа, който след седмица официално

...
В най-стария жив град на Европа, който след седмица официално
Коментари Харесай

Знакови обекти под ключ за Пловдив 2019

В най-стария жив град на Европа, който след седмица публично ще е континентална столица на културата, множеството от обещаните за 2019 година инфраструктурни обекти останаха единствено на хартия. Така, вместо да попиват от традициите, безспорния интелектуален заряд, неповторимата атмосфера на Пловдив, носеща в себе си посланията на разнообразни столетия, туристите ще се усещат по-скоро като врагове пред затворените врати на доста от знаковите културни и археологически обекти, вместо като дълго предстоящи посетители за ЕСК. От локалната власт не престават да упорстват, че Пловдив ще е сполучлива столица на културата, и приканват сериозно настроените да имат самообладание и да дадат късмет на самодейността да се развие. Ще дадем, несъмнено, и ще се радваме да е сполучлива. Когато обикаляме знаковите места в Пловдив обаче, живеем с все по-натрапчивото чувство, че философията: „ Хубаво ще е, само че не е готово “, с която София самоиронично обясняваше строителните си неудачи през своята европейска 2018 година, е намерила отлична почва за развиване под тепетата.

Далеч от най-хубавия си тип са редица от основните забележителности, градски места и културни институции - площад " Централен ", Бунарджика, Градската художествена изложба, Одеона, Дондуковата градина, галерията на някогашния Детмаг, кино „ Космос “, галерията на „ Гладстон “, Източната врата, Небет тепе, Зоопаркът, остров Адата, Тютюневият град... С този дълъг лист, заложен в Апликационната книга преди петилетка, Пловдив завоюва доверието на Еврокомисията и изпревари София, Велико Търново и Варна в разногласието за семейството. Добре че състезанието е свободен откъм рестрикции и в него няма планувани наказателни процедури за несъблюдение на поетите задължения, както е при други европейски политики. Ако беше противоположното, с подвеждащите и в огромна си част лъжливи обещания в кандидатурата локалната администрация щеше да нанесе тежки финансови и имиджови беди на града за години напред. Друг е въпросът интересува ли се някой в Брюксел за какво заложеното в Апликационната книга (която има статут на конкурсна оферта) не е изпълнено седмица преди старта на ЕСК, кой носи отговорност за това и не се ли усещат прецакани съперниците София, Варна и Велико Търново.

Причините за неизпълнените обещания са разнообразни - разногласия за плановете, обжалвани процедури по желание на реализатори, сложна връзка със притежателите на парцелите и НИНКН, в чието полезрение са доста от обектите. Над всички тях обаче е айляк настроението на локалната власт, която работи постепенно, само че за сметка на това безгрижно и с възприятие за черен комизъм.

В последна сметка десетки обекти остават затворени за началото на ЕСК. Обиколихме ги с репортерски интерес и до момента в който оглеждахме тъжната картина, се питахме - ще отворят ли въпреки всичко някои от тях до края на европейската година на Пловдив? И си спомняме натрапчиво баналния рефрен на Графа: А нека, но едва ли...
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР