В най-празничния месец от годината известният художник Янко Ненов предлага

...
В най-празничния месец от годината известният художник Янко Ненов предлага
Коментари Харесай

Янко Ненов с DOLCE FAR NIENTE в ГХГ

В най-празничния месец от годината известният художник Янко Ненов предлага на публиката галерия с новите си творби, която многозначително е озаглавил „ DOLCE FAR NIENTE или СЛАДОСТТА ОТ БЕЗГРИЖИЕТО “.

Откриването е на 29 ноември от 18:00 часа на първия етаж в Залите за краткотрайни експозиции, ул. „ Княз Александър I “ №15.

Със завладяващо майсторство и ювелирна техника художникът споделя приказни сюжети в своята галерия рисунки. Чрез комплицирани фигурални композиции, пъстри багри и контрасти картините пресъздават прелестните дни от живота, безгрижието и лекотата в общуването на героите, музиката, играта и летенето в пространството. Тези истории ни придвижват в различен свят, в друго измерение, където насладата от живеенето е метод на битие и където постоянно ни се желае да бъдем и самите ние. Работите съставляват цветни рисунки, като създателят е употребявал преге, японски акварелни бои и моливи. Картините са върху ръчна хартия Fabriano Artistico.

„ Сладостта от безгрижието “ ще продължи до последния ден от 2023 година.

Янко Ненов е роден на 13 юли 1950 година в Княжево.

През 1980 година приключва ВТУ „ Св. св. Кирил и Методий “ със компетентност „ Графика “ в класа на проф. Иван Маринов.

Първата му независима галерия е открита през 1986 година в София, на която показва миниатюри върху чемширово дърво. Автор е на десетки независими изложения в България и чужбина в региона на скулптурата, живописта, графиката, рисунката, колажа, миниатюрата. Материалите, които употребява, са разнородни – дърво, метал, камък, стъкло, керамика, бои, хартия. Художникът взе участие и в голям брой изложения, пленери и симпозиуми в България, Европа, Азия и Америка.

През 2001 и 2007 година посещава Япония и рисува фрески в хотел в град Хамамацу. При второто си посещаване създава и статуи. В Културния център на Хамамацу показва Изложба живопис върху коприна.

Носител е на редица влиятелни награди, като още при започване на своята креативна кариера през 1987 и 1989 година получава Почетния диплом за миниатюра на Галерия „ Дел Белло “ в Торонто, Канада. През 1991 и 2010 година е отличен с Награда „ Пловдив “ за принос в изобразителното изкуство. През 2019 година Дружеството на пловдивските художници му връчва премия за графика. През 2020 година получава премията за графика от Национална галерия „ Графика “, Стара Загора.

Янко Ненов е единственият български създател, взел участие в международния план „ Портрет на света “, в който взимат присъединяване 128 персони на нашето съвремие, съдействали с творбите си за развиването на изобразителното изкуство, литературата, музиката, философията, политиката. Сред великите имена са Сезар, Умберто Еко, Габриел Гарсиа Маркес, Нелсън Мандела, Вацлав Хавел, Дарио Фо, Харолд Пинтър, Евгений Евтушенко, Изабел Алиенде и други.

Живее и работи в Пловдив.

Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР