В навечерието сме на 27 януари, когато се навършват 78

...
В навечерието сме на 27 януари, когато се навършват 78
Коментари Харесай

11 мемориала в памет на жертвите на Холокоста показват в изложба в Кърджали

В навечерието сме на 27 януари, когато се навършват 78 години от освобождението на оцелелите в най-големия нацистки концентрационен лагер „ Аушвиц-Биркенау “/27.01.1945/, където са убити над 1,1 млн. души.

Холокостът е геноцид над почти 6 млн. европейски евреи по времето на Втората международна война, като детайл от стратегия за целеустремено заличаване, планувана и изпълнена от Нацистка Германия. В нацистките лагери на гибелта с изключение на евреи и военнопленици, умират и критици на Хитлер – хуманисти, демократи и други политически съперници на нацистите. Първоначално лагерите са основани за политическите съперници, само че са избивани и роми,хомоксесуални, славяни, хора с физически и душевен увреждания, пастори, отказали да проповядват расовите теории в църквите си. Геноцидът против евреите става част от нацистката идеология и никой не е подминат – небогати, богати, атеисти, бебета, старци и религиозни.През 2005 година Организация на обединените нации афишира 27 януари за Международен ден за възпоменаване на жертвите на Холокоста.

Пред заплахата от разрастващата се опасност от расизъм, антисемитизъм и фанатизъм в днешния свят, хиляди се включват в ежегоднитe форми на възпоменание на жертвите. Познаване на историята на Холокоста е от решаващо значение за запазването на нашето бъдеще. Никога не би трябвало да забравяме какъв брой елементарно речта на омразата може да се трансформира в закононарушение от омраза; по какъв начин незнанието или безразличието могат да доведат до расизъм игеноцид; или по какъв начин мълчанието пред лицето на фанатизма е съучастничество. Твърде доста пъти от този момент интернационалната общественост не съумя да извърши обещанието си „ Никога към този момент “ – както за жалост станахме очевидци с геноцида против тутси в Руанда през 1994 година, геноцида в Сребреница през 1995 година, войната в Украйна през днешния ден.

През 2019 година екипът и доброволците от Арт придвижване Кръг се включиха в самодейността на Световния еврейски конгрес „ Ние помним ” /#WeRemember/ и това беше маркирано измежду самодейностите, извършени в държавите-членки на Европейски Съюз. В експозицията, показана през днешния ден в Арт изложба Кръг, могат да се видят историите на 11 мемориала в разнообразни градове по света, издигнати в памет на жертвите на Холокоста, самодейността и реализацията на някои от които принадлежат на младежи от тези страни. Посетителите ще се срещнат и с неповторимия „ Проект Пеперуда “ /The Butterfly Project TBP/, който стартира през 2006 година като учебен план с поддръжката на Еврейската академия в Сан Диего, Калифорния и се извършва в памет на 1,5 милиона деца, убити по време на Холокоста, както и в респект към оживелите. От 2006-та до през днешния ден планът се популяризира от учебни заведения и организации в разнообразни градове и страни, където създатели иученици основават арт планове с пеперуди в памет на всяко дете – жертва на Холокоста. Броят на пеперудите, създадени като дизайнерски концепции върху стени на учебни заведения и здания, върху пана, раници, училищен чанти, облекла и прочие, през 2022 година към този момент надвишава 600 000. Проектът е въодушевен от стихотворението „ Пеперудата “, написано през юни 1942 година от 21-годишния Павел Фридман от Прага, затворен в нацисткия концентрационен лагер Терезин. Терезин или Терезиенщад съществува от 1941 година до май 1945 година и служи като директен лагер за евреи, преди да бъдат изпратени за заличаване в „ Аушвиц-Биркенау “. Павел Фридман също е изпратен в Аушвиц, където е погубен на 29 септември 1944 година Стихотворението „ Пеперудата “ /което приключва с думите: „ Тази пеперуда беше последната./Пеперудите не живеят тук,/В гетото. “/ е непокътнато след гибелта му върху тъничък свитък хартия, в левия ъгъл на която е маркирана датата 4 юни 1942 година

Поради интереса на учебните заведения в Кърджали да се срещнат с показаните планове, в част от които основните настоящи лица са младежи, експозицията, отдадена на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста,е отворена за визити в Арт изложба Кръг още от 23 януари /понеделник/.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР