В навечерието на втората годишнина от войната на сцената на

...
В навечерието на втората годишнина от войната на сцената на
Коментари Харесай

Балетът среща войната: История за несломимия дух от украинската национална опера

В навечерието на втората годишнина от войната на сцената на украинската национална опера се играе " Дон Кихот " на Лудвиг Минкус. Представлението гледа и Тетяна Шаповал.

" Сега живеем в Лондон с майка ми и щерка ми. Трудно беше да отидем там, тъй като част от сърцето ми остава тук. Загубих част от сърцето си със гибелта на Олександър ", споделя Тетяна Шаповал - брачна половинка на Олександър Шаповал.

Тетяна е брачна половинка на Олександър Шаповал. На 47 години заслужилият актьор на Украйна се причислява към армията в първите дни на войната. Загива през септември 2022-ра край Майорск, Донецка област.



" Това е обичаното ми зрелище. Гледах тази част, която играеше Саша. За мен той е най-хубавото олицетворение на Дон Кихот. Когато съм тук, виждам всичките тези щастливи лица и това ми дава сили. В Киев сме за малко, само че взехме решение да дойдем в операта, тъй като тук е не просто част от живота на брачна половинка ми, тук е целият ми брачен партньор ", показа Тетяна.



Сега в памет на Шаповал в националната опера има галерия със фотоси от най-ярките му превъплъщения. За балетистът страда и неговата партньорка - прима балерината Олга Кифяк декор Креймър.

" Олександър Шаповал - заслужил актьор, национален актьор. Все още е мъчно а допускам, че няма да се появи през вратата и да каже " Олечка - здравей ". Беше доста добър другар, надарен. За злощастие Украйна губи най-хубавите си хора в тази война ", сподели тя.





Войната нанася удар след удар и върху Олга - преди две години тя е в Съединените щати, когато Русия нахлува. Месец след началото на войната умира татко ѝ - получава сърдечен удар, а след това брат ѝ Дмитро умира на фронта.

" Брат ми не е обвързван с армията, беше IT експерт. Когато стартира войната, той непринудено се записа в армията и беше пратен в Бахмут. Докато служеше там, управляваше дронове, само че имало обстрел и до момента в който се опитвал да настройки маскировъчната мрежа, бил смачкан ".

Въпреки загубите и макар болката Олга продължава да работи.

" В памет на починалите, поради децата - поради децата на брат ми Дмитро. Когато си изгубил толкоз близки е мъчно да продължиш да живееш и работиш. Но знам, че брат ми Дмитро би желал да съм щастлива и да обичам, в името на живота и в тяхна памет би трябвало да продължим. "



В първите дни на войната балетните представления стопират, последователно хората се завръщат и залите са цялостни. Както и всеки различен украинец и украинските балетисти възнамеряват представления единствено за 4 месеца напред.

" Изкуството ни оказва помощ да избягаме от действителността. Без него не можем да понесем протичащото се в живота ни, загубите ни. Помага ни да не полудеем ", споделя Тетяна Шаповал.

" Войната ще завърши. Всяка война свършва. Имам обръщение за хората - в случай че знаем по какъв начин да обичаме, няма да има в никакъв случай войни по света ", прибавя Олга Кифяк декор Креймър.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР