В навечерието на Световния ден на здравето 7 април Пловдивската

...
В навечерието на Световния ден на здравето 7 април Пловдивската
Коментари Харесай

Проф. д-р Мариана Мурджева е Лекар на годината в Пловдив

В навечерието на Световния ден на здравето 7 април Пловдивската гилдия на БЛС отличи най-хубавите медици за миналата година. На стилно празненство лекарите подвигнаха наздравица за професионалния си празник, а ръководителят на колегията доктор Георги Цигаровски, дружно с предшественика си доктор Атанас Калчев и дългогодишния секретар доктор Георги Кръстев наградиха седем заслужили свои сътрудници.

С огромната премия „ Лекар на годината 2021” бе отличена проф. доктор Мариана Мурджева. Имунологът и ректор на Медицински университет – Пловдив одобри оценката с голямо неспокойствие и призна, че не го е очаквала. Първо, тъй като за повторно получава номинация от Пловдивската гилдия. И, второ, тъй като счита, че свършеното през 2021 година е било част от задачата й като микробиолог и имунолог и като ректор на университет, който би трябвало да провежда образователната активност в тази сложна година.

„ Чувствам се поласкана, че получавам тази премия, може би като представител на гилдията на микробиолозите и имунолозите. Макар че не бяха на първа линия в тази жестока битка с COVID-19, те правиха в лабораториите работата си на хора, които поставяха диагнозата спокойно, добродушно и умело. И бяха от тези, които се опитваха да осведомят обществото за имунизациите. Но всеки един от пловдивските лекари, които бяха толкоз отдадени на контрола на това заболяване, бяха на местата си с доста сила, дух, сили, опитваха да овладеят епидемията, може да бъде притежател на това звание”, съобщи проф. Мурджева. И цитира обичания си дребен мъдрец – Малкия принц от едноименния разказ на Антоан дьо Сент-Екзюпери, че хубавите неща са невидими за очите и се усещат със сърцето. „ Много бих желала повече хора в нашето общество да усетят със сърцето си това, което направиха българските лекари в тази зараза. Те са герои с всичко, което вършат”, заключи проф. Мариана Мурджева, представена от



Хирургът проф. Ангел Учиков получи наградата в категория „ Болнична помощ”, а общопрактикуващият доктор доктор Петлехем Минасян – в доболничната.

„ Излишно е да споделям какъв брой съм разчувствана и щастлива от тази премия заради доста аргументи. Първо, това е премия за цялото съсловие. По стичане на събитията преди 21 години историята на общата медицина в Пловдивска област стартира с практиката, която беше от моите пациенти, и с мен. Тогава нямахме концепция в каква случка се забъркваме и какво ще ни се случи. Една поредност от сложни, съвсем трагикомични моменти. И в случай че някой от нас има книжовен гений, би могъл да напише хитов сюжет за филм. През това време израснахме доста, оптимизирахме активността си. И поисквам бъдещите промени, които ни предстоят, да бъдат в интерес на обществото, на съсловието и на пациентите”, съобщи доктор Минасян.



За дългогодишната си активност в региона на медицината и деен принос в развиването на специалността „ Детска Хирургия” бе наградена проф. Пенка Стефанова –Пеева, шеф на Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ „ Св. Георги”. Тя благодари за доверието от името на всички детски хирурзи в страната, които, за жалост, са останали по-малко от 50 души.

Д-р Васил Павлов бе почетен с приз за принос за развиване и използване на новаторска медицина и неповторими техники в специалността „ Урология”.



Посмъртно бяха отличени доктор Кирил Еленски и доктор Пенчо Делев за приноса за развиването и одобряване престижа на съсловната организация. Общопрактикуващият доктор и известният онкогинеколог починаха предходната година. Техните призове получиха синът на доктор Делев – доцент Делян Делев, и дъщерите на доктор Еленски.

Тъй като поради пандемията от COVID-19 предходната година церемонията бе отсрочена, довечера бяха раздадени и наградите на спечелилите за 2020 година С минутка безмълвие лекарите уважиха паметта на своите сътрудници, които ни напуснаха, изпълнявайки служебния си дълг. Лекари и дентални експерти демонстрираха и музикален гений и изсвириха някои от най-обичаните рок части.



Екипът на TrafficNews също получи грамота за правилното отразяване на здравната тема по време на пандемията от COVID-19.

„ Оценката на колегията тежи. Държах всеки един от сътрудниците да получи своята грамота и да се снимаме, с цел да остане това за историята. Защото в действителност през тези години ние пишехме история. Благодаря ви, бъдете здрави, бъдете все по този начин виновни и персонално щастливи”, обърна се на финала към своите сътрудници доктор Георги Цигаровски, поздравявайки ги със Световния ден на здравето.





















Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР