В навечерието на светлия празник 24 май във Физико-технологичния факултет

...
В навечерието на светлия празник 24 май във Физико-технологичния факултет
Коментари Харесай

Музейна експозиция „Звукотехниката – вчера, днес, утре“ подредиха във Физико-технологичния фукултет в Смолян

В навечерието на светлия празник 24 май във Физико-технологичния факултет към ПУ „ Паисий Хилендарски “, база Смолян подредиха мини музейна експозиция „ Звукотехниката – през вчерашния ден, през днешния ден, на следващия ден “.

„ Идеята за такава галерия пристигна от ас. инж. Димитър Недев по време на съвет на катедра „ Електроенергетика и връзки “ “, показа доцент доктор Слави Любомиров, заместник-декан на факултета. „ По време на образователния развой със студентите създаваме редица модерни устройства. Учим, до момента в който вършим. Решихме, че ще им е забавно те да познават и по-стари, ретро устройства, на които техните баби, дядовци и родители са слушали музика. “, добави той.

Ас. инж. Димитър Недев и инж. Кирил Киранов се заемат да реализират концепцията. Устройствата са получени посредством дарения от тях или от частни лица, включително студенти от Факултета. Реставрирането им е осъществено с персонални средства.

„ Най-старият модел техника в изложбата е от далечната 1956, а „ най-младият “ – от средата на 80-те години на предишния век. “, споделя ас. инж. Недев. „ Отличителното в нашата галерия е, че има експонат, който е разработка, направена от студенти към нашата катедра под мое управление. Старателно те реставрираха тунер в УКВ обсег и усилвател. Тъй като в създаването има вложени модерни електронни детайли, това беше образец за студентите по какъв начин може да се вдъхне нов живот на ретро техника със модерна инсталация “, добави той. И изрече признателност към донорите: Росен Мутафов, Петко Фидански, Райчо Митев, Марко Марков, Лазар Митковски и Христо Христов.

Експозицията е подредена във фоайето на постройката на Физико-технологичния факултет в гр. Смолян и ще остане до края на м. юни.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР