В навечерието на срещата между Владимир Путин и Ким Чен

...
В навечерието на срещата между Владимир Путин и Ким Чен
Коментари Харесай

Русия купува боеприпаси и ракети от Северна Корея

В навечерието на срещата сред Владимир Путин и Ким Чен Ун във Владивосток: Москва и Пхенян възнамеряват замяна на оръжия против зърнени храни и петрол

Севернокорейският водач Ким Чен Ун е подготвен да подписа оръжейна договорка с съветския президент Владимир Путин. Все още не е ясно какво планува съглашението сред Северна Корея и Русия, само че Пхенян може да предложи муниции, реактивни системи за залпов огън и балистични ракети с дребен обхват. Това ще помогне на Москва да отблъсне контранастъплението на Киев. От своя страна Русия ще предложи на Пхенян зърнени храни, петрол, военни технологии и заплащане в непозната валута.
Според специалисти от американския мозъчен концерн CSIS, оста " Русия-Северна Корея " усложнява обстановката със сигурността както в Украйна, по този начин и на Корейския полуостров. Сътрудничеството сред двете страни може да се разшири оттатък споразуменията за стандартни оръжия, хранителна и енергийна помощ, като включи технологии за спътници, нуклеарни подводници и балистични ракети.

Джени Таун - старши анализатор във Вашингтонския център " Стимсън ":
Севернокорейският водач Ким Чен Ун ще посети този месец Русия за среща с Путин. Това ще е второто му посещаване във Владивосток, като в този момент той ще е в по-изгодна позиция от домакина си. През 2019-а той пътува за Владивосток с бронирания си трен и се срещна с Владимир Путин. Тогава севернокорейският водач имаше по-голяма потребност от такава среща - трябваше му поддръжка в опълчването със Съединени американски щати за нуклеарните му оръжия.   
Актуалната геополитическа обстановка радикално се разграничава от тогавашната. Днес Русия обезверено се нуждае от материалната поддръжка на Северна Корея, което дава опция на Пхенян да извлече полза за себе си. Северна Корея има обилни ресурси от артилерийски муниции и леко стрелково оръжие. Част от тези ресурси към този момент са били засичани в зоната на бойните дейности в Украйна. Под въпрос обаче е качеството им. Има много недоволства, че доста от снарядите им не се взривяват. Северна Корея има какво да получи от Русия в региона на технологиите. Руснаците оказват помощ на Пхенян във въоръжаването, въпреки и в доста случаи да не знаят, че го вършат. Северна Корея шпионира и Русия, и Китай, и Съединени американски щати, и Южна Корея. За нея няма значение кои са целите - другари или съперници...
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР