В навечерието на Рождество Христово в. Daily Mail е решил

...
В навечерието на Рождество Христово в. Daily Mail е решил
Коментари Харесай

Това ли е истинското лице на Спасителя?

В навечерието на Рождество Христово в. Daily Mail е решил да се обърне към облика на Спасителя. По-конкретно – към проучвания, с помощта на които учените се пробват да пресъздадат неговия облик, съмнявайки се в обичайните изображения.

Никой не знае сигурно по какъв начин е изглеждал Исус Христос. В Библията няма детайлности за неговия облик, само че с помощта на многочислени живописни платна ние сме си построили визия за Божия наследник в облика на човек с фини черти на лицето и светла кожа – облик, който не е присъщ за местността, където се е родил и израснал Спасителя.

Ако е изглеждал по този начин, както го рисуват по картините и иконите, то Христос щеше доста да се отличава от своите съграждани.

Апостол Матей написа: „ …Юда, един от дванадесетте, пристигна, и с него огромно голям брой, с ножове и сопи, изпратени от основните свещеници и националните старейшини. А оня, който Го предаваше, беше им дал знак, казвайки: Когото целуна, Той е; хванете Го. “

Исус Христос като обичаен семит от Галилея.

Сега Ричард Нийв (Richard Neave) – художник и експерт по така наречен криминалистична антропология от Манчестърския университет, въз основа на показанията на Матей, счита, че Исус би трябвало да е приличал на семитите от Галилея.

Заедно с сътрудници от Израел ученият е изследвал семитски черепи от времената на Исус. Компютърна томография помогнала за установяването на присъщи особености. На тяхна основа бил конструиран усреднен череп и негов модел бил направен в естествена величина. По него бил пресъздаден и целият облик.

Нийв по време на своята работа.

Нийв счита, че очите на Божия наследник са били по-скоро тъмни, в сравнение с светли. Според еврейската традиция той е носил брада.

Дължината на косата на Исус е противоречив въпрос. Свикнали сме да го виждаме изобразен с дълга коса. Апостол Павел, който персонално е виждал Спасителя, отбелязва: „ Не учи ли ви и самото естество, че, в случай че мъж оставя косата си да пораства, това е срам за него. “ Ръководени от тези редове от Библията, Нийв и сътрудниците му решили, че Исус е бил с къса коса и с цвят на кожата, каквато имали множеството семити.Подробности за възобновяване на облика на Исус Христос можете да откриете в Popular Mechanics.

Археолозите твърдят, че в I век от новата епоха семитските мъже са били ниски – не повече от 160 см приблизително, и са тежали 50-60 кг. По-скоро и Исус е имал сходни данни. Освен това той е имал мускулесто телосложение, загорял, обветрен.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР