В навечерието на речта на председателя Урсула фон дер Лайен

...
В навечерието на речта на председателя Урсула фон дер Лайен
Коментари Харесай

ЕС: Наблюдаваме както никога досега развитието на демокрацията и върховенството на закона

В навечерието на речта на ръководителя Урсула фон дер Лайен за положението на Съюза на 15 септември, Европейската комисия показва обзор на нейната работа и триумфите ѝ през годината. Комисията следи както в никакъв случай до момента развиването на демокрацията, върховенството на закона и главните права в границите на Европейския съюз, се показва в документа.

След като пандемията трансформира 2020 година в една от най-тежките години в историята на Европа, през днешния ден гледаме напред към бъдещето с възобновено доверие. Пандемията от есента на 2020 година ни порази дори по-тежко от пандемията от пролетта на 2020 година Европа още веднъж бе в спешен режим, изцяло съсредоточена върху ограничението на разпространяването на вируса. Европейският съюз удвои напъните си. Той работеше за обезпечаването на ваксини, увеличението на тяхното произвеждане, усилването на интернационалното съдействие против пандемията и извеждането на Европа от икономическата рецесия благодарение на NextGenerationEU. Междувременно целият Европейски съюз се активизира, с цел да осъществя нашия проект за възобновяване — NextGenerationEU. Европа към момента не е излязла от сложното състояние, само че до края на 2022 година производството на всички страни членки би трябвало да доближи нивата отпреди пандемията. Същевременно си поставихме амбициозни цели по отношение на трансформацията на нашата стопанска система, тъй че да я създадем поекологосъобразна, по-цифровизирана и по-справедлива. Благодарение на тези цели и на вложенията по линия на NextGenerationEU даваме нов образ на нашия континент за идните десетилетия. В центъра на вниманието на Европа още веднъж е бъдещето.

На първо място, тактиката на Комисията за групово доставяне с ваксини, създаване на необятен портфейл и диверсифициране на доставчиците на ваксини в Европа се оказа сполучлива. След по-бавен от предстоящото старт заради индустриални проблеми, имунизационната акция на Европейски Съюз бързо набра скорост. До средата на април бяха сложени 100 милиона дози ваксини против COVID-19 на жители на Европейски Съюз. До края на август 2021 година 70 % от възрастното население на Европейски Съюз бе изцяло имунизирано, като по този начин изпълнихме обещанието си да реализираме тази цел „ до края на лятото “. Междувременно Комисията подписа два спомагателни контракта с фармацевтични компании за обезпечаване на повече ваксини против COVID-19 — за нашите младежи, за нашите интернационалните сътрудници, за усилващи дози и за предотвратяване от нови разновидности. Европейски Съюз се стреми да изпревари кривата на заразяването и по този метод да построи бъдещето ни след пандемията.

На второ място, Европейската комисия ускори работата си за прекъсване на пандемията на другите континенти, като си сътрудничи с страните от Европейски Съюз като „ Екип Европа “. През май 2020 година Комисията провежда два кръга на вдишване на задължения за световни дейности по отношение на ковид. Комисията беше водещ създател и спонсор на COVAX — световния механизъм за доставка на ваксини за страните с ниски и междинни приходи, който също по този начин обезпечава ваксини за най-уязвимите. Досега, посредством частично на финансиране от страна на Европейски Съюз, в границите на COVAX са доставени повече от 200 милиона дози ваксини в 138 страни. През май 2021 година ръководителят Урсула фон дер Лайен беше хазаин дружно с италианския министърпредседател Драги на първата международна среща на високо ниво по въпросите на здравето, на която международните водачи подписаха Римската декларация по отношение на подготовката и предотвратяването на бъдещи пандемии.

На трето място, ресурсите по NextGenerationEU — нашият исторически проект за възобновяване — започнаха да навлизат в стопанската система . Това стана допустимо, защото цяла Европа се активизира за реализиране на тази цел. В края на 2020 година Европейският парламент и Съветът одобриха предлагането на Комисията за основаване на NextGenerationEU. Всички ние бяхме съгласни, че NextGenerationEU следва да се употребява освен за извеждане на Европа от рецесията, само че и за видоизменение на стопанската система на Европа, с цел да стане тя по-екологосъобразна, по-цифровизирана, по-устойчива и по-справедлива. През идващите месеци Комисията сътрудничи на страните членки при правенето на техните национални проекти за възобновяване и резистентност с вложения и промени за всяка от тях. До лятото бяха утвърдени осемнадесет проекта за възобновяване. През лятото на 2021 година първите средства, взети от Комисията под формата на заеми на финансовите пазари, започнаха да доближават до страните членки.

Възстановяването след пандемията е поколенческа опция за оформяне на бъдещето на Европа. За да извлече оптималната изгода от идните вложения и промени, Европейски Съюз има явен курс на деяние и ясни цели за премерване на триумфа. Само това, което може да бъде измерено, бива реализирано. Комисията дефинира три набора от цели за 2030 година Предложението за европейски законодателен акт за климата бе признато през юни 2021 година В него се утвърждават задачите за индиферентност на Европейски Съюз във връзка с климата до 2050 година и за понижаване на излъчванията на CO2 с най-малко 55 % до 2030 година През март 2021 година Комисията показа своята визия за цифровото десетилетие на Европа с ясни цели за цифровата инфраструктура и умения и цифровизацията на предприятията и обществените услуги. Накрая през май 2021 година на обществената среща на върха в Порто водачите на Европейски Съюз поддържаха предлагането на Комисията за набор от обществени цели, които да бъдат реализирани до 2030 година Тези три набора от цели са проектът за създаване на по-добра Европа — Съюз, с който всички можем да се гордеем. Погледът на Европа в този момент е ориентиран към бъдещето.

Комисията следи както в никакъв случай до момента развиването на демокрацията, върховенството на закона и главните права в границите на Европейския съюз. За по-малко от година Комисията изготви два отчета за върховенството на закона, включващи глави за всяка една от 27-те страни членки. От началото на мандата си Комисията стартира към 40 производства за определяне на нарушавания, свързани със отбраната на върховенството на закона и други полезности на Съюза, посочени в член 2 от Договора за Европейския съюз. Върховенството на закона пази хората от произвола на мощните на деня. Европейската комисия продължи да работи с националните органи за намирането на решения, с цел да подсигурява ежедневните права и свободи на хората.

Благодарение на тактиката на Европейски Съюз за имунизациите Комисията обезпечи до 4,6 милиарда дози ваксини против COVID-19 — повече от задоволително за цялото население на Европейски Съюз и огромна част от нуждаещите се по света. Комисията подписа предварителни съглашения за закупуване с обособени производители на ваксини от името на страните членки. В подмяна на правото да закупи избран брой дози ваксини в границите на избран интервал и на избрана цена Комисията финансира част от първичните разноски на производителите на ваксини по линия на Инструмента за незабавна поддръжка в размер на 2,7 милиарда евро. По този метод Комисията способства за създаването на безвредни и ефикасни ваксини в рекордно къси периоди и за ускорение на тяхното произвеждане. Понастоящем в Европейски Съюз са позволени за приложимост четири ваксини против COVID-19, откакто бяха подложени на някои от най-строгите клинични изпитвания в света и получиха позитивни научни рекомендации от Европейската организация по медикаментите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР