В навечерието на първа пролет отново песента на чуковете и

...
В навечерието на първа пролет отново песента на чуковете и
Коментари Харесай

Ножари се събират на майсторска среща в Шипка

В навечерието на първа пролет още веднъж песента на чуковете и стърженето на шмиргела ще огласят двора на  Етнографския музей „ Чирпанлиевата къща “ в гр. Шипка.  На 18 март се открива майсторска среща на ножарите в балканския град, разгласи за Българска телеграфна агенция Василка Панайотова, кмет на Шипка. 

Организатори на занаятчийския конгрес са Народно читалище " Светлина -1861 ", Шипка, локалният занаятчия - ножар Стефан Чаков и неговите другари от ножарската задруга. 

Откриването е от 12:30 часа в петък, закриването - на 20 март, неделя, в 16:00 часа.

Ножарството е било един от главните занаяти в Шипка още преди Освобождението. Имало е над 30 ножарски работилници, в които изкусни майстори са изработвали ятагани, саби, ножове, ножици, кръклъзи, сгъваеми джобни ножчета и разнообразни кухненски и занаятчийски принадлежности. За страдание, през днешния ден този поминък е загубен и единствено старите хора помнят известните в цялата страна произведения на майсторите от това време, напомни пред Българска телеграфна агенция Василка Панайотова. Според нея това е единственият метод децата да се срещнат със занаятите на дядовците си.

В Шипка на ножарската намира се чакат майстори от цялата страна, измежду които Стефан Чаков, Кирил Митрашков, Боян Кършаков, Стоян Радев, Тодор Марев, Слав Славов, които ще покажат другите стадии от направата на един нож и тънкостите на занаята. 

През тази година второто издание на националния събор на ножарите „ Шипка фест “ ще се организира през септември.  Първият беше през юли предходната година, напомни кметът на
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР