В навечерието на най-съкровения семеен празник Колибри“ предлага на читателите

...
В навечерието на най-съкровения семеен празник Колибри“ предлага на читателите
Коментари Харесай

„Ян Бибиян. Невероятните приключения на едно хлапе. Ян Бибиян на Луната“ (предложение за четене)

В навечерието на най-съкровения фамилен празник „ Колибри “ предлага на читателите красиво ново издание на „ Ян Бибиян. Невероятните завършения на едно хлапе. Ян Бибиян на Луната “.

„ Който и да си ти, драги читателю, от тази книга ще научиш по какъв начин Ян Бибиян се сдружи с дребното дяволче Фют, по какъв начин то размени главата му с глинена, по какъв начин по-късно попадна във вълшебното царство на Великия вълшебник Мирилайлай и по какъв начин след чудни и смели завършения се избави. Неговите премеждия и битката му да се освободи от злото облагородиха душата му, калиха волята му, направиха го самоуверен и деятелен. Така той се качи на Луната и съумя да реализира фантазията, която от епохи е движила несклоняем учени с буйна фикция ", написа Елин Пелин.

За създателя

Димитър Иванов Стоянов (1877-1949) е същинското име на българския стихотворец и публицист Елин Пелин. Темите на множеството му творби са свързани с българското село, бита и нравите на българите.

Роден е в Байлово, учи в София, Златица, Панагюрище и Сливен, като по този начин и не приключва гимназия. Израства с доста книги, носени от татко му, измежду които били произведения на Ботев, Вазов и Петър Берон. Работи като преподавател в родното си село.

Елин Пелин стартира да написа още до момента в който е възпитаник. Първите му произведения са оповестени в сп. „ Войнишка колекция “ и в ученическото списание „ Извор “. В последните си креативен години основава най-вече разкази и романи за деца.

Произведенията за деца на Елин Пелин са изпълнени с бодър комизъм и жизнелюбие. Освен че е написал един от най-хубавите български младежки романи в две елементи — „ Ян Бибиян “ (1933) и „ Ян Бибиян на Луната “ (1934), той е създател на книжките „ Златни люлки “ (1909), „ Кумчо-Вълчо и Кума-Лиса “ (1918), „ Гори Тилилейски “ (1919), „ Сладкодумна баба “ (1919), „ Правдата и кривдата “ (1920) и други

През 1983 година „ Ян Бибиян “ е приспособен като комикс в списание „ Дъга “ от художника Росен Манчев, а през 1985 година е филмиран под режисурата на Васил Апостолов.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР