В навечерието на Националния празникПаметникът на свободата с удължено работно

...
В навечерието на Националния празникПаметникът на свободата с удължено работно
Коментари Харесай

Меко време посреща хиляди туристи на Шипка

В навечерието на Националния празник
Паметникът на свободата с удължено работно време

Митрополит Киприан с молебен в храм “Рождество Христово ”

В Казанлък и Габрово към този момент вършат описи на жителите, които желаят да участват на тържествената гала за Трети март на Паметника на свободата - Шипка. И двете локални администрации ще обезпечат рейсове, които ще превозят хората против 10 и надлежно - 6 лв., в двете направления. Казанлък и Габрово се редуват в организацията на честванията. Тази година програмата за националния празник приготвя община Габрово.

“Очакваме по-голям интерес ”, съобщи пред “Труд news ” Чавдар Ангелов, шеф на историческия монумент. Причина за това е необикновеното, по-меко време. В региона на Шипка няма сняг. Пътят, както и стълбите към паметника са почистени.

Метеорологичните прогнози за 3 март са за температури към 0 градуса. “Затова призоваваме тези, които ще пътуват, да тръгнат готови. Осигурени са соли и пясък за култивиране на настилките при потребност. Но въпреки всичко е зима, вероятни са заледявания ”, посочи той. На разположение, както и други години, ще са коли за спешна помощ на Спешна помощ, екипи на армията, пожарната, Министерство на вътрешните работи.

Официалната стратегия за 145 години от Освобождението ще стартира в 11 часа. Ще бъде отслужена панихида, а церемонията за полагане на венци и цветя ще е от 11,45 ч. Паметникът на свободата ще бъде отворен след края на ритуала. Той ще посреща гости до 19 часа. “Ако има чакащи, ще удължим работното време до 20 часа ”, сподели още шефът.

Преди церемонията старозагорският митрополит Киприан ще отслужи признателен молебен в православния храм - монумент “Рождество Христово ” в град Шипка. От паркинга на църквата ще тръгне обичайният поход на градчето към връх Свети Никола, където е паметникът. Кметицата Василка Панайотова благодари на локалното учебно заведение варосаните бордюри в навечерието на празника.

Епичните исторически боеве на Шипка са през август, само че най-вече хора посещават паметника на националния празник. “Този знак, паметникът, участва в стратегиите за честванията на всички места в страната ”, означи още Чавдар Ангелов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР