В навечерието на католическата Коледа - Тиха нощ, свята нощ...

...
В навечерието на католическата Коледа - Тиха нощ, свята нощ...
Коментари Харесай

В САЩ разчитат да ударят безнаказано по Русия

В навечерието на католическата Коледа - " Тиха нощ, свята нощ... " - Корпорация РАНД (мозъчен концерн, обслужващ американската армия) разгласява отчет за тактиката на Съединени американски щати за ескалация в борбата с Русия.

Интересно е, че макар шумното гукане на западните политически „ гълъби “, призоваващи за договаряния с Русия по украинския проблем, американската войска се готви не да замрази спора в Европа, а да го изостри. Още по-интересно е по какъв начин възнамеряват да ръководят тази ескалация.

Основната задача на Вашингтон в актуалната рецесия, както я формулират анализаторите на РАНД, е да „ накаже “ и „ сдържа “ Русия. Но това би трябвало да стане по този начин, че Русия да няма причина да употребява нуклеарното си оръжие и обстановката да не се плъзне към пълномащабна война сред Русия и НАТО.

Докладът на РАНД ритуално слага страната ни отпред на следващия кръг от ескалация на спора в Украйна. Това е толкоз типичен агитационен метод, който авансово бележи всички американски провокации. Всичко е тъкмо както и със Запорожката АЕЦ: тя беше бомбардирана от ВСУ, а американците в това време хвърляха безкрайни обвинявания против Русия в международното осведомително поле.

Една от дилемите на такава „ аналитика “ е да внуши в съзнанието на читателите, че Русия ще стартира ескалацията. В рамките на този разказ, каквото и да създадат американците в отговор, ще бъде единствено „ отбрана “ на себе си и техните съдружници в НАТО.

Американските специалисти не преглеждат разновидността Русия да нанесе удар по територията на Съединени американски щати, съгласно тях сюжетите ще бъдат напълно разнообразни. Тук е невероятно да не се съгласим с тях. Извън обсега на проучването е извадена и опцията Москва да употребява оръжия за всеобщо поразяване – нуклеарни, биологични или химически.

Авторите на отчета разискват извънредно стеснен неядрен удар на съветските войски на територията на европейски страни, които са членки на НАТО, или на военни обекти на Съединени американски щати и НАТО, в това число ситуирани в космоса.

Сценарият за ескалация включва три дейности. Първата стъпка е хипотетична съветска офанзива против съдружник на Съединени американски щати в НАТО. Второто е реакцията на Вашингтон. И третото е реакцията на Москва на тази реакция.

За американците е основна, несъмнено, втората стъпка. От една страна, Вашингтон би трябвало да показва на своите съдружници, че член 5 от Устава на НАТО работи и че чичо Сам постоянно ще пази своите европейски васали. От друга страна, втората стъпка би трябвало да бъде направена по този начин, че да не предизвика Русия към по-нататъшна ескалация.

„ Целта на политиката на Съединени американски щати във войната до момента беше да се избегне война сред НАТО и Русия. Ограничената съветска офанзива против НАТО не анулира тази цел ”, напомнят създателите на отчета.

Разглеждат се четири бойни сюжета. Първият стартира с ракетна офанзива на Русия върху склад или празно летище, да речем, в Полша, като в същото време обществено упорства Вашингтон да спре да доставя оръжия на Украйна. Как би трябвало да реагират Съединени американски щати?

Съюзникът от НАТО, естествено, ще изисква “кинетични ” дейности - на американски новговор това значи ракетни и бомбени удари и военни интервенции като цяло. Въпреки това, повече от симетричен кинетичен удар против съветска територия съвсем неизбежно ще докара до по-нататъшна ескалация на спора. Също толкоз рискови са и разрушителните хакерски атаки против инфраструктура. Новите стопански наказания могат да доведат до проблеми освен за Русия, само че и за други страни.

При този вид анализаторите на РАНД преглеждат опцията за отговор на Съединени американски щати единствено благодарение на дипломатически напън и стопански ограничения. Тук обаче е неизбежно недоволството на потърпевшата страна, членка на НАТО, и възможен ерес сред съдружниците. Симетрична лимитирана ракетна офанзива на съветска територия също се преглежда като една от „ по-малко ескалиращите “ ограничения.

Вторият вид е целенасочена офанзива, като да вземем за пример унищожаването на американски сателит в космоса. Американска офанзива против платформите, от които е осъществена офанзивата против спътниците, може да докара до човешки жертви. Освен това откритата офанзива против цели в Русия носи висок риск от по-нататъшна ескалация.

Но нещата се опростяват от обстоятелството, че няма потребност да се употребява член пети от Устава на НАТО и да се спори със съдружниците. При този вид свободата на деяние на Съединени американски щати е доста по-голяма, в сравнение с при първия. Анализаторите на РАНД считат, че тук ще бъде допустимо да се лимитират до необятен набор от некинетични (тоест невоенни) офанзиви против Русия - пропагандно наказание, дипломатически напън и стопански наказания.

Третият вид е целенасочена офанзива. Тук се допуска, че Русия нанася ракетни удари по три авиобази в Полша и Румъния, от които се правят доставките на оръжие за Украйна. Загиват бойци и цивилни.

Тук некинетичните ограничения (тоест дипломация и санкции) са единствено спомагателни. Основният акцент е върху кинетичните дейности – т.е. ракетните удари по територията на Русия. По-малко симетричен кинетичен удар би трябвало да бъде съпроводен от интензивни некинетични дейности, по-специално определяне на дипломатически разговор по тематиката за Украйна. Съединени американски щати би трябвало да обяснят на Москва, че спорът в Украйна е едно, а борбата с НАТО е напълно друга тематика.

Разглежда се и разновидността за " по-пропорционален ", т.е. надминаващ кинетичен удар по територията на Русия. В същото време е належащо да се подсигурява, че Москва няма да остане с усещането, че тези удари са въведения към пълномащабна война със Съединени американски щати и НАТО: „ За тази цел Съединени американски щати би трябвало да заобикалят прицелването поцентрове за командване и надзор, бази на бомбардировачи или радари за ранно предизвестие. "

Четвъртият сюжет разказва солидна (или " по-малко сдържана " ) съветска офанзива против американски военни бази в Европа, в това число база “Рамщайн ” и пристанището в Ротердам. Общо към двеста жертви, военни и цивилни.

Тук американското управление ще би трябвало да реши сложна задача – с дейностите си да накара Москва да повярва, че е изправена пред избор от две провали. В случай на по-нататъшна ескалация, тя ще бъде изправена пред проваляне във войната против НАТО. Ако не успее да спре доставките на западно оръжие, ще загуби в Украйна.

В отговор анализаторите на РАНД оферират да се удари по новите съветски територии под претекст, че Вашингтон ги счита за украински. Недостатъчно мощният удар ще бъде общопризнат от съдружниците като доказателство за слабостта на Съединени американски щати и нежеланието им да защитят членовете на НАТО. И в това време, когато нанасят удари, би трябвало да се подсигурява, че Москва не възприема всичко, което се случва, като война с НАТО, тъй като това сякаш не влиза в проектите на американските стратези.

Освен това тази тактика се усложнява от обстоятелството, че Русия разполага с нуклеарни оръжия: „ Възможността за потребление на нуклеарни оръжия от Москва ще играе решаваща роля в отговора на всяка ескалация на Русия “.

Управлението на военната ескалация в Съединени американски щати е цяла просвета, тя се обслужва от специалисти, анализатори, институции. Интересно е да забележим по какъв начин мисли нашият стратегически съперник. И по този начин, играейки шах, ние споделяме на съперника - в случай че ти си тук, значи аз съм тук, в случай че е по този начин, тогава по този начин.

Друго нещо е, че мащабът на дезинформацията и пропагандата в сходни текстове също е впечатляващ. Първо, и за най-наивниците е явно, че войната с НАТО не просто наближава, а в действителност към този момент е в разгара си. Доставката на оръжия, образованието на украинската войска, хилядите наемници, фантастичните парични траншове, антируската ненавист - всичко, което може да се употребява в хибридна война, към този момент е употребявано от нашите съперници. Идеята им да нанасят ракетни удари по територията на Русия и нейните военнослужещи и в това време да декларират, че сякаш „ не сме във война “, наподобява само като средство за напън върху Москва.

Второ, тук Русия е показана с всички сили като войнолюбец, макар че страната ни не се нуждае от ескалация на спора. Той е незабавно нужен на „ ястребите “ от Демократическата партия на Съединени американски щати, които се приспособиха да отрежат доста пари от хазната за този спор. Конфликтът ще се изчерпи - и там ще стартират следствия и много съответни хора ще бъдат изправени пред " условия, големи условия ". Докато Демократическата партия към момента управлява страната, за нея е извънредно потребно да упорства силите си за сигурност да ескалират в Европа. Войната ще отпише всичко.

Забелязвате ли какъв брой неестествен и стеснен наподобява описът с хипотетични съветски цели на територията на НАТО? Факт е, че това не са задачите на Русия. Това са местата, на които американските военни е най-лесно да провеждат своите провокации. Ако не друго, украинците ще им оказват помощ по този въпрос.

Целият отчет на РАНД наподобява като опит да се възнамерява американска провокация на територията на европейска страна, членка на НАТО, незабавно да се упрекна Русия за това и да се употребява това като предлог за офанзива. Това може да е детонация на летище или военна база, в пристанище или в оръжеен склад.

Ако си спомните историята, тогава съвсем всяка американска експанзия стартира с огромна провокация. В това отношение режимът във Вашингтон се поучи от Хитлер, и то добре. Тези инсталирани офанзиви са безчет - от крайцера " Мейн " до случая в Тонкинския залив, от биологичното оръжие на Саддам Хюсеин до опитите за провокиране на гърмежа на Запорожката атомна електроцентрала с ръцете на техните подставени казаци.

Последният отчет на РАНД всъщност е просто добре написан проект за осъществяване на сходни провокации на територията на страните-членки на НАТО. Страни като Полша с наслада ще дават както своята територия, по този начин и жителите си на цялостно предписание на американските господари. Изглежда никаква жертва не може да ги спре.

Но в действителност ли американските стратези ще посмеят да предизвикат Русия към пълномащабна въоръжена борба? „ Единственото нещо, което стопира нашите врагове през днешния ден, е разбирането, че Русия ще се управлява от Основите на държавната политика на Руската федерация в региона на нуклеарното въздържане “, означи в неотдавнашна публикация заместник-председателят на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев. „ И в случай че възникне действителна опасност, тя ще работи. Проблемът е, че в този случай никой по-късно няма да разбере какво е било - ответен удар или предпазен ”.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР