В навечерието на финала на 48-ото Народно събрание депутатите гласуваха

...
В навечерието на финала на 48-ото Народно събрание депутатите гласуваха
Коментари Харесай

Депутатите гласуваха шефът на следствието да може да разследва главния прокурор

В навечерието на финала на 48-ото Народно заседание депутатите гласоподаваха на първо четене дълго чаканото въвеждане на механизъм за надзор над основния прокурор.

За задачата бяха признати промени в Наказателнопроцесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт. Промените би трябвало да бъдат гласувани и на второ четене до 3 февруари, когато Народното събрание ще бъде разхлабен от президента.

Народното събрание гласоподава два законопроекта за промени в Закона за правосъдната власт – на Министерския съвет и на „ Възраждане “.

Дебатите по двата законопроекта продължиха близо четири часа, осведоми Българска телеграфна агенция.

Въвежда се прийом за осъществяване на дейно следствие против основния прокурор с концепцията при съществуване на задоволително данни за осъществено закононарушение от общ темперамент шефът на Националната следствена работа (НСлС) да образува досъдебно произвеждане и да уведоми Висш съдебен съвет за краткотрайно премахване от служба на обвинител номер 1.

Законопроектът на “Възраждане “ планува разширение пълномощията на шефа на Национална следствена служба – с формиране на производството той да придобие качеството на изпълняващ длъжността прокурор по следствието. Предлага се също краткотрайно премахване от служба на член на Висш съдебен съвет, ръководителите на висшите съдилища, основния прокурор, прокурора по следствието против основния прокурор или заместниците му до привършване на воденото против тях наказателно произвеждане, когато са привлечени като обвинени за съзнателно закононарушение от общ темперамент.

Въвежда се опцията за налагане на наказване „ забележка “ и „ дисциплинарно освобождение от служба “ на ръководителите на висшите съдилища и основния прокурор, като за застраховане провеждането на дисциплинарното произвеждане пленумът на Висш съдебен съвет отстранява от служба ръководителите на Върховния касационен съд, Върховния административен съд и основния прокурор за период до три месеца, когато е възбудено дисциплинарно произвеждане по „ освобождение от служба “.

С плана на Министерския съвет се урежда пълномощието на съответната гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) за приемане на Кодекс за етично държание на българските съдии, надлежно Кодекс за етично държание на българските прокурори и следователи, като се регистрират спецификите на съдийската и прокурорската гилдия и разликите в професионалния статус и служебните отговорности на магистратите. В едномесечен период от влизането в действие на закона съответната гилдия приема Кодекс за етично държание и внася етичните правила за одобрение от пленума на Висш съдебен съвет, се споделя в текста.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР