В навечерието на Деня на село Долна Кремена в читалище

...
В навечерието на Деня на село Долна Кремена в читалище
Коментари Харесай

Бръмбарчето, Пикасото, Грамофончето... Представиха прякорите в село Долна Кремена

В навечерието на Деня на село Долна Кремена в читалище „ Просвета-1897 “ в селото се организира следващото мероприятие от подетата от учителя Марияна Йорданова самодейност „ Родова памет “ взаимно с локалното читалищно управление.
Темата, с която тя срещна присъстващите - „ Прякорите на долнокременчани “, разсъни благи мемоари и затрогна присъстващите на срещата.
„ Ще се разходим въображаемо през днешния ден по улиците на Долна Кремена, ще минем селото къща по къща... и ще оживят съселяните ни посредством прякорите си. Хората се помнят с делата и с децата си, само че продължително оставят в паметта на поколенията и с прякорите си. Народът ни има неповторимата дарба оптимално тъкмо и ясно да посочва света към себе си и поуките от житейските обстановки. За нас през днешния ден остава да помним казаното и да се дивим на неговата изразност и неповторимост “.
В направеното изследване са отразени 186 прякора, групирани по общ характерен симптом в 11 обособени групи: идващи от имена на животни и растения /Бобъра, Бръмбарчето, Гулежа, Котака/; съгласно упражнявана специалност /Даскала, Сортовия, Пикасото/; по присъща линия на характера и държанието /Раванете, Дивия, Тръня/; идващи от имена на предмети /Грамофончето, Баса, Гилзата/; на база външен присъщ белег /Черния, Чипия, Мустака/ и други
Тази поредна самодейност ще бъде последвана от сходни изследвания, свързани със словесния локален фолклор /пословици и поговорки, обети и благопожелания, устойчиви словосъчетания, особености на локалния диалект/. Направените проучвания ще се употребяват в краеведските четения и ще остане част от културно-историческото завещание на село Долна Кремена.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР