В навечерието на 9-ата годишнина от кончината на Н.Ц.В. Престолонаследника

...
В навечерието на 9-ата годишнина от кончината на Н.Ц.В. Престолонаследника
Коментари Харесай

Тленните останки на княз Кардам Търновски бяха пренесени на българска земя

В навечерието на 9-ата годишнина от кончината на Н.Ц.В. Престолонаследника Кардам, Княз Търновски в стеснен фамилен кръг бяха пренесени тленните му остатъци на българска земя. Първородният наследник на Техни Величества Цар Симеон II и Царица Маргарита ще бъде положен в Царската фамилна гробница в криптата на Православния параклис “Св. Св. Цар Борис и Йоан Рилски Чудотворец ” в Царския Дворец Врана. За това осведоми в обществената мрежа Ивайло Шалафов, който е шефът на Фонд „ Цар Борис и Царица Йоанна ”.

На 6 април 2024 година, в деня на Успението на Светия равноапостолен Методий Славянобългарски, в Дворцовия параклис бе отслужена Заупокойна св. литургия от Негово Преосвещенство Св. Белоградчишкия свещеник господин Поликарп, първи викарий на вдовстващия Софийски епархийски трон, в съслужение с архим. Евтимий, нравствен надзирател на Софийска епархия, ставр. ик. Николай Георгиев, и йеродяконите Поликарп и Вартоломей в наличието на опечалените родители Техни Величества Царя и Царицата, синовете на починалия - Князете Борис и Белтран, Принцеса Мириам, братята му Княз Кирил Преславски и Княз Константин-Асен, сестра му Княгиня Калина и фамилията ѝ.

Княз Кардам е роден на 2 декември 1962 година в Мадрид и според повеленията на Търновската конституция като правоприемник на Българския царски трон получава купата Княз Търновски и Херцог Саксонски. Князът е кръстен по православен ритуал, с благословението на Българския патриарх Кирил, от блаженопочившия Левкийски свещеник Партений. Наред с името Кардам получава и името Йоан в чест на Всебългарския настойник Св. Йоан Рилски!

Княз Кардам приключва Френския колеж в испанската столица, след което отпътува да следва висшето си обучение в Университета “Кларк ” в Съединените щати. Дипломира се със специалности философия и интернационална стопанска система. Впоследствие специализира селскостопанска стопанска система, агроиндустрия и мелиорации в The Pennsylvania State University. Известно време работи в Кордова - Аржентина, след което се завръща в Испания и постъпва в телекомуникационния бизнес.

На 11 юли 1996 година се венчава за Мириам де Унгрия и Лопес. От брака си имат двама сина - Борис и Белтран, и двамата кръстени в Православието. През август 2008 година Княз Кардам и Княгиня Мириам претърпяват тежка автомобилна злополука, от която Князът не съумя да се възвърне.

На 7 април 2015 година, след седем години в кома, Княз Кардам Търновски умря. Опелото му е осъществено от митрополита на Вселенската патриаршия за Испания, а тленните му остатъци са положени във фамилната гробница на брачната половинка му. На 40-я ден от кончината му в Кралската катедрала “Св. Йероним ” в Мадрид, с благословението на новопредставилия се Български патриарх Неофит, заупокойна работа отслужи Западно и Средноевропейският митрополит господин, господин Антоний.

От през днешния ден Кардам, Княз Търновски почива на свещената българска земя, в историческия дом на Царското семейство!
Бог да го елементарни!

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР