В навечерието на 80-тата годишнина от спасяването на българските евреи

...
В навечерието на 80-тата годишнина от спасяването на българските евреи
Коментари Харесай

80 години след спасяването: Признателност към юристи, помогнали на българските евреи


В навечерието на 80-тата годишнина от спасяването на българските евреи вицепрезидентът Илияна Йотова разгласи, че се знае незадоволително за този невиждан акт в международната памет.

Йотова беше посетител на интернационална конференция за ролята на юристите през 40-те години на XX век. Вицепрезидентът прикани за задълбочено академично изследване на претекстовете, от които са били водени спасителите на близо 50 000 български евреи.

„ Да се знае, че тези хора, с ясното схващане, че рискуват позициите си намерено застават в отбрана на еврейското население и се сплотяват срещу антиеврейското законодателство и квалифицираната депортация. Срещу депортирането се надига цялата българска общност “, сподели, вицепрезидентът Илияна Йотова.

Министърът на външните работи напомни, че за три години българските консулски служби са издали към 15 000 директни визи на евреи, бягащи от гоненията в Европа.

„ Искам да загатна шефът на консулско-стопанската дирекция Никола Пецев и легационните съветници Любен Златаров, Никола Ванчев и Хенри Левенсон, който самият е евреин, и който по-късно намира гибелта си в Белене “, сподели министърът на външните работи Николай Милков.

Според Милков такова количество визи не могат да бъдат издавани без това да е част от единна и поредна държавна политика. На конференцията беше показан и план за монумент на юристите-спасители по концепция на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР