В навечерието на 80-годишнината от спасяването на българските евреи чухме

...
В навечерието на 80-годишнината от спасяването на българските евреи чухме
Коментари Харесай

Инж. Георги Мъндев: Призивите да се извиним за Холокоста са руска хибридна пропаганда

В навечерието на 80-годишнината от спасяването на българските евреи чухме два противоречащи си апела - да бъде изразена публична респект към спасителите на им отпред с цар Борис Трети, и да се простим като съучастници в Холокоста.

" България като страна постоянно е държала на своите жители, евреите са неразривна част от българската история и ние единствени в Европа сме избавили всички евреи - български жители, тъй че няма защо да се извиняваме " - разяснява във " Видимо и невидимо:Контрапропаганда " инж. Георги Мъндев - заместник-председател на Българо-еврейския теоретичен институт. " Спасението им е дело на целия български народ, на който толерантността е изконно качество, тъй че народът не си присвоява техния честен престиж ", добави той.

Инж. Мъндев направи този коментар във връзка апела на група интелектуалци българската страна да признае отговорността си за преследването и депортирането на евреите през Втората международна война. Според него не е имало никакъв метод Царство България да даде българско гражданство на евреите от " новоприсъединените земи " в Македония и Егейска Тракия, защото тя единствено е администрирала тези територии, без да ги ръководи. " Спекулацията, че носим виновност за депортираните в Треблинка над 11 300 евреи от новите земи, се употребява за политически и идеологически цели, и по никакъв начин не ни оказва помощ в този момент в връзките със Северна Македония ", безапелационен е той. Според него цел на съветската хибридна политика в тази част на Балканския полустров е да попречи на европейската интеграция на Северна Македония и на Сърбия.

Инж. Мъндев опроверга изказванията, че евреите-поданици на Царство България са били вкарвани в трудови лагери, за " да работят на повинност ", че това е било тип " стопански Холокост ", като цитира обстоятелства, че в тези лагери са работили и българи, и роми, че в тях е имало доктор и ортодонт, че трудовите правила в началото са били понижени на половина, с цел да могат несвикналите на физически труд да ги извършват. " Царство България активизира трудоспособните български евреи по силата на Закона за трудовата тегоба от 1921 година, с цел да ги избави ". По принцип цялото антиеврейско законодателство не се е спазвало прецизно до самия завършек на войната. " Висшите политици на България по това време, включително министър председателят Богдан Филов и вътрешният министър Петър Габровски, са били масони, в ложите са били дружно с едни от най-богатите български евреи, парадокс е да се приказва, че са били антисемити ", безапелационен е заместник-председателят на Българо-еврейския теоретичен институт.

Според него цар Борис Трети е български воин, и с помощта на неговите дипломатически умения той е съумял да извърши волята на народа и да спасим 50 000 човешки животи. " Скърбим за починалите в Треблинка 11300 евреи от Македония и Егейска Тракия, само че освен че няма защо да се извиняваме, а можем да бъдем горди с обстоятелството, че единствени в окупираната от нацистка Германия Европа сме избавили своите евреи " сподели в умозаключение Георги Мъндев.

Президентът Румен Радев ще се причисли на следващия ден преди обед към отдаването на респект пред спасителите на българските евреи в софийската черква " Света София ".

Целият диалог на Калин Манолов с инж. Георги Мъндев можете да гледате на 

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР