В навечерието на 24 май, Денят на българската просвета и

...
В навечерието на 24 май, Денят на българската просвета и
Коментари Харесай

Митрополит Антоний откри изложба на български икони в Рим

В навечерието на 24 май, Денят на българската култура и просвета и на славянската книжовност, в изложба „ Луче " в Рим беше открита галерия на български православни икони, произведения на иконописеца Красимир Костадинов.

Изложбата включва икони от разнообразни български църкви, икони, които са плод на креативното ентусиазъм на създателя, реставрации и произведения, които показват способността му да основава изкуство.

Организатор на събитието е българското посолство пред Ватикана, а изложбата е в подтекста на председателството на България на Съвета на Европейски Съюз.

„ В навечерието на най-българският празник 24 май, посредством иконите можем да разкажем историята на онази млада българска просвета, която в IX в. донасят учениците на Кирил и Методий. Създаването на Преславската и Охридската книжовна школа слагат основите на новата българска просвета. Именно тя става център и майка на всички останали славянски култури ", с тези думи посланикът на България пред Ватикана и Малтийския медал приветства публиката.

Между изложените произведения, в духа на наближаващия празник, се отличават иконите на светите братя Кирил и Методий и св. Седмочисленици.

„ Добрият зограф не приказва за творбите си. За да бъдат разбрани, би трябвало да отворим очите и сърцето си за тях ", сподели Красимир Костадинов.

Олга Босева, куратор на галерията чака, с изключение на обичайна българска аудитория, експозицията да притегли и голям брой италиански ценители.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР