В навечерието на 24 май – Деня на светите братя

...
В навечерието на 24 май – Деня на светите братя
Коментари Харесай

Кметът на Шумен: Честит 24 май!

В навечерието на 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност кметът Любомир Христов насочи приветствие към жителите на община Шумен.

“Няма различен ден в българския празничен календар, който да събира толкоз доста хора дружно, с цел да изразят почитта си към буквите, словото, просветата и културата.

На 24 май честваме великото апостолско дело на Кирил и Методий. Прекланяме се пред духовния героизъм на двамата солунски братя, основали българската писменост и защитили по ослепителен метод правото на всеки народ да има собствен език. Изразяваме почитта и уважението си към всички, които са повярвали в техния завет и са го пренесли във времето – прозорливи владетели, предани възпитаници и национални будители, които трансформират писмеността в книжнина и нравствен ориентир.

На този ден насочваме признателност и справедливо самопризнание към нашите учители и академични преподаватели, които популяризират знанието и съхраняват културата и историческата ни памет, към създателите и хората на духа, които са пазители на родния език и националната ни еднаквост. На нашите деца, на учениците и студентите пожелаваме да не стихва у тях безконечният блян към познание и откривателство.

От сърце искам на всички здраве, сили и ентусиазъм.

Честит празник! ”
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР