В настоящата ситуация редица бизнеси ще са изправени пред невъзможност

...
В настоящата ситуация редица бизнеси ще са изправени пред невъзможност
Коментари Харесай

Адвокат обясни какви са правата на работещите по време на извънредно положение ВИДЕО

В актуалната обстановка редица бизнеси ще са изправени пред неспособност да продължат с активността си. В Кодекса на труда са посочени няколко случаи, в които работодателите могат да прекратят трудови правни отношения, изясни пред Нова телевизия юрист Зоя Тодорова.

Към тези случаи спадат съкращаването на щат, намаляването размера на работата, престой за повече от 15 работни дни. Работодателят обаче дължи предупреждение и обезщетение.

След оповестяването на изключителното състояние, се позволи опцията работодателят да принуди служителя да работи от у дома, изясни още юрист Тодорова.

Това не допуска заплатата ни да бъда понижена, в случай че работното време на бъде понижено.

Освен това съгласно Кодекса на труда работодателят може да принуди служащия да си вземе неплатен или заплатен годишен отпуск.

Това може да стане, в случай че служащият остане без работа повече от 5 дни и това е допустимо даже и когато страната не е в изключителна обстановка.

„ Към сегашния миг имаме и спомагателни права на работодателя. Ако той е заставен да спре активността си, има право да принуди тези чиновници да употребяват целия си заплатен отпуск”, изясни юрист Тодорова.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР