В наши дни Влад Цепеш е известен като вампир, но

...
В наши дни Влад Цепеш е известен като вампир, но
Коментари Харесай

Истинската историята на граф Дракула от Трансилвания

В наши дни Влад Цепеш е прочут като върколак, само че това се слага под подозрение от хората, изучавали живота му. Преданията за вампиризма, с който се обвързва Дракула, идват от романа на Брам Стокър – " Дракула ", събрал всичко, което е съумял да откри за вампирите от румънските истории за тези злокобните кръвопийци.

Според някои проучвания на румънски и маджарски историци Влад е бил член на малко известния Орден на Дракона, сложил си за цел отбраната на православието от неверниците. Названието на ордена е тясно обвързвано с античните вярвания на балканските нации. В балканския фолклор дракон, змей постоянно е позитивен персонаж, бранител на рода, воин, побеждаващ демона.  замъкът на Дракула Почти всичко, обвързвано с активността на този човек, е забулено в загадка. През 1436-1437 година Влад III Дракул става държател на Влашко и открива столицата си в Търговище (Румъния). Влад Цепеш е прочут като един от най-жестоките влашки владетели.

Цепеш в дословен превод значи “набивач на кол”. Именно заостреният прът по време на ръководството на Влад III бил главно оръдие за наказване.

В началото на 1462 година Влад почнал мощна военна акция против турците по цялото долно течение на Дунав - извънредно рисковано мероприятие, поради голямото предимство на армиите на султан Мехмед II Завоевателя.

Не е известно къде е заровен Дракула.

Някои откриватели считат, че прозвището " дракул " не значи " змей ", а просто " демон ". Възможно е таман в това преплитане на двете смисли на думата в румънския език да се крие и същинското пояснение за връзката сред Влад Цепеш и графа-вампир от романите и преданията.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР