В Народното събрание се създаде суматоха заради идеята, че депутати

...
В Народното събрание се създаде суматоха заради идеята, че депутати
Коментари Харесай

Възможността за двойни депутатски заплати създаде суматоха в НС

В Народното събрание се сътвори блъсканица поради концепцията, че депутати могат да взимат двойна заплата за някакъв интервал от време сред изборите и конституирането на новото 50-то Народно заседание.

" Прочетете Конституцията. В неточност сте ", беше сбития коментар на Атанас Атанасов , ръководителят на Демократична България, за опцията след вота депутати да вземат двойни заплати и в един миг да се окажем с 480 законотворци.

Допълнително, Атанасов отиде да направи информация с настоящата Конституция и се върна при медиите да им изясни.

" Няма депутатите да получават двойни заплати и няма по какъв начин да имаме 480 законотворци ", възрази Атанасов по въпроса за въвеждането на 480 депутати вместо 240, въпреки и единствено на хартия, за десетина дни през юни месец. Депутатите стартират да получават заплатата след полагане на клетва, стана ясно от думите му.

" Член 64,ал.4 от настоящата Конституция споделя, че се приключват пълномощията на народните представители при полагане на клетва от новите народни представители ", изясни Атанасов и добави, че няма късмет да се застъпят мандатите на новите и старите депутати - до полагането на клетвата новоизбраните депутати няма да получават заплащане.

Тезата беше, че до това ще докара смяната в Конституцията, съгласно която 49-ото Народно заседание ще остане настоящо и по време на служебното държавно управление и провеждането на предварителните парламентарни избори. Пълномощията на актуалното Народно събрание се приключват с полагането на клетвата на депутатите в новото 50-то Народно събрание. Това нормално се случва в границите на 10-ина дни до 2 седмици от деня на изборите, откакто ЦИК разгласи имената на определените народни представители. Част от имената на избраниците ще са едни и същи, само че това не трансформира фактът, че те ще се водят депутати в разнообразни мандати.

" Ако стане по този начин, че да имам двойна заплата, ще се откажа от нея ", увери Настимир Ананиев от ПП-ДБ.

Мнение изрекоха и от " ИТН ". Тошко Йорданов съобщи, че се надяват хората да се подразнят. " Даже се надявам да ги вбеси и като дойдат изборите да шамаросат виртуално тези некадърници, които направиха това ", показа той.

Конституционният съд, счита още Тошко Йорданов, е добре да се сети, че би трябвало да работи и да анулира " малоумните промени в Конституцията ". Той се надява на значимо болшинство в идващото Народно заседание, с цел да се ремонтират тези промени.

Защо ПП-ДБ не са сложили въпроса за Пътната карта, като са били 9 месеца в сглобка, питат още от Има Такъв Народ.

А разногласието по неразпределените дял от облагата на Български Енергиен Холдинг (БЕХ) продължава.
 Пламен Киров: Има опция за блокаж на новата Конституция
Пламен Киров: Има опция за блокаж на новата Конституция

Нито един от " домовата книга " да не желае поста длъжностен министър председател
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР