В народните обичаи могат да се открият различни традиции за

...
В народните обичаи могат да се открият различни традиции за
Коментари Харесай

Късмети и предсказания на Бъдни вечер

В националните традиции могат да се открият разнообразни обичаи за Бъдни вечер . Трапезата е тържествена и постна защото е последният ден от Рождественския пост. На нея би трябвало да има 7, 9 или 11 ястия - нечетен брой. Това са три от свещените цифри на древноюдейската Кабала.
 
За този ден съществуват и редица шансове и предсказания :
 

Ако сребърната пара е в парчето, отделено за Богородица или за къщата, годината ще е доста добра за всички.
 
Мома или момък могат да узнаят името на годеника или годеницата си , с които им е отредено да бъдат. Затова би трябвало да съумеят да станат неусетно от трапезата и да подслушат какво си приказват съседите. Първото мъжко или женско име, което чуят, е името на индивида, който ще срещнат още по празниците.
 
Листата на бръшляна от трапезата, поставени под възглавницата , могат да предскажат здравето на този, който е преспал върху тях . Ако са останали свежи и зелени до сутринта, индивидът ще е здрав през годината.
 
Зад палешника (широкото остро желязо на ралото) се оставят живи въглени, наречени за разнообразни селскостопански култури. На сутринта се гледа дали въглените са изгорели. Колкото повече пепел има, толкоз по-голямо ще е плодородието. Ако въглена е почернял, предсказанието не е положително.-->
 

На въглен може да се предскаже и времето през годината. Наричат се 12 въглена за 12-те месеца и още веднъж пепелта демонстрира дали ще бъдат удобни за реколтата и индивида. Ако пепелта от бъдника на сутринта е доста, доста ще е и плодът по земята и стоката.
 
За изобилието на месеците през годината се гадае и с лук и сол. След като всички си легнат, домакинята разрязва глава кромид лук и поставя в 12 люспи 2-3 щипки сол. Нарича ги на 12-те месеца и ги качва на покрива на къщата. На сутринта гледа дали солта се е стопила или не. Ако се е стопила, съответният месец ще е дъждовен и благодатен. Ако солта е останала и се е втвърдила, месецът ще е изсъхнал и неплодоносен.
 
На Бъдни вечер се разчупват орехите , които са наречени на всеки още на Игнажден. Ако при счупването те останат цели, в случай че са бели и едри, индивидът ще е здрав и ще му върви през годината. Който седне на трапезата, не трябва да се оглежда доста, тъй като рано ще му побелеят косите.
 

Спрямо времето на Бъдни вечер хората гадаят и за бъдещите дни :
 
Каквото е времето на Бъдни вечер, такова ще е и през юни. Ако на Бъдни вечер времето е облачно, пролетните култури ще са положителни и пчелите ще носят повече мед. Ако целият ден е заоблачен, ще има заболявания през годината. Ако на Бъдни вечер вали сняг, пчелите ще се роят доста. Ако пък времето е мъгливо, такова ще е то и през годината.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР