В началото всичко вървеше наред, имаше ги и нашите предложения

...
В началото всичко вървеше наред, имаше ги и нашите предложения
Коментари Харесай

На 1 октомври ще има общонационален протест на родителите на деца с увреждания

В началото всичко вървеше наред, имаше ги и нашите оферти в Законопроекта за хората с увреждания. В петък (13 юли) получихме мейл, в който няма нито едно наше предложение – всичко е същото. Всичко се базира на ТЕЛК, няма нищо самостоятелна т.е. самостоятелна оценка. Това съобщи Вера Иванова, едно от лицата на самодейността " Системата ни убива ", която е формирана от майки на деца с увреждания.

По думите на майката пред Българска национална телевизия на 1 октомври ще има общонационален митинг, а на 30 юли също ще има митинг . " За нас животът на децата ни е най-съществен, ще продължим да се борим за тях и нищо не може да ни спре ", безапелационна беше тя.

Според Иванова " всичко е битка за проценти ", визирайки ТЕЛК. Явно няма предпочитание и воля да се подобрят нещата. Не можем да участваме в изтребването на хората с увреждания – по тази причина излязохме от работната група, там има нищоправене, заключи Иванова.

Вера Иванова посочи и, че законът би трябвало да е подготвен по проект до 31 юли. Едва ли за 2-3 дни ще го трансформират. Това е безсрамие, добави тя и е безапелационна: " Няма воля за промяна, нито МОН, нито Министерството на спорта са включени. Не е редно да няма налична среда, да няма нищо. Личната помощ е средство да оцелеят хората с увреждания – не мога да схвана за какво е тази опозиция. Националнопредставителните организации, които получават дотации, са комфортни за страната, само че това би трябвало да спре ".

Позицията на обществения министър

Считам, че на този стадий заявления, че не сме съгласни с обещано предложение, държим единствено на нашето, не е правилно. След разискване се вземат решения – има постановки, които би трябвало да останат в Закона за хората с уврежданията. Основният спор е каква да е самостоятелната оценка на потребностите и кой да я прави, обясни Бисер Петков.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР