В началото политиците повярваха, че Европейският съюз ще донесе правила

...
В началото политиците повярваха, че Европейският съюз ще донесе правила
Коментари Харесай

Еврочиновниците не се интересуват от корупцията в България, заяви експерт

" В началото политиците повярваха, че Европейският съюз ще донесе правила и няма да вършат, каквото им се желае, това се отрази първоначално . Сега, когато сме членове на Европейски Съюз, никой не се интересува от действителността . Това, което интересува европейските служители, е ръководещите да бъдат от техните политически фамилии и точка. Друго не ги интересува и в България политиците започнаха да работят както досега. "

Това зави Калин Славов от " Прозрачност без граници " в коментар та резултатите от годишното проучване Индекс за усещане на корупцията, показани от Mеждународната организация за битка с корупцията Transparency International.

По думите на Славов е доста значимо излизането от модела " персона – гражданин " към " личност- жител ", като това би трябвало да стане на равнище обучение, трудови привички и социализиране.

Славов приведе данни, съгласно които 30% от жителите се опасяват да подадат сигнал за корупция, 80% не биха си изгубили времето, с цел да свидетелстват за корупция, а 37% не имат вяра, че институциите биха могли да решат корупционен проблем.

Той приведе образец за преобладаващото мислене по въпроса: " Ако кметът не даде снегопочистването на брат си, той пада в очите на своите съграждани. Ако той не помогне на брат си, по какъв начин ще реши проблемите на другите? "

" Не ми се желае битката против корупцията да бъде един девиз, да се трансформира в следващия лов на вещици, тъй като не сме надалеч от тази обстановка ", добави още той в изявление за Българска национална телевизия.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР