В началото на тази седмица дружеството за управление на авторски

...
В началото на тази седмица дружеството за управление на авторски
Коментари Харесай

Музикаутор прати писмо до военните с призив да плащат за авторски права

В началото на тази седмица сдружението за ръководство на авторски права Музикаутор изпрати до Министерство на отбаната публично питане за подписване на контракти с уредниците на военни събития, в огромна част от които вземат участие военните духови оркестри, написа OFFnews.

В писмото Музикаутор упорства да се извършват условията на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП). Това значи, че би трябвало да получат самостоятелно позволение от всеки създател поотделно или от записана организация за ръководство на права. Изискването на закона важи и за местата, в които се организират мероприятия с музика, защото те носят солидарна отговорност с уредниците им.

Според закона всяко произведение на литературата, изкуството и науката, което е резултат на креативна активност и за което правата не са погасени, е обект на отбрана. Ето за какво за всяко потребление би трябвало да бъде поискано авансово позволение и да бъдат заплатени авторски хонорари. От своя страна активността на Музикаутор е да издава тези позволения, да събира възнагражденията и да ги разпределя към правоносителите – композитори, създатели на текст и музикалните издатели.

„ За нашата организация на създатели и композитори писмото от министъра на защитата е значима индикация за отговорностите по спазването на ЗАПСП. Но Музикаутор приема уреждането на авторските права за музиката освен като законово условие. То е значително за възприятието за правдивост и самопризнание към създателите, чиито творби са неизменима част от нашия живот “ - разяснява изпълнителният шеф на Музикаутор Иван Димитров.

Ето за какво организацията изпрати нарочни писма до Изпълнителната организация „ Военни клубове и военно-почивно дело “, Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Съвместното командване на специфичните интервенции, Националната гвардейска част и Националния боен университет „ Васил Левски “. В кореспонденцията бе представено писмото на министъра на защитата, в което категорично се показват отговорностите по ЗАПСП.

" Въпреки че част от военните структури в страната не са на директно послушание на министъра на защитата, те следва да уредят авторските права за употребяваната музика в границите на своите мероприятия ".

Това е част от отговора на министъра на защитата Димитър Стоянов, откакто при започване на тази седмица сдружението за ръководство на авторски права Музикаутор изпрати до Министерство на отбаната публично питане за подписване на контракти с уредниците на военни събития, в огромна част от които вземат участие военните духови оркестри.

Музикаутор чака авторските права за музиката да бъдат уредени освен от военните структури, само че и от всички обществени администрации, в това число и от общините, за проведените от тях събития. Само по този метод властта може да покаже, че съблюдава и ще съблюдава върховенството на закона и съблюдава за неговото използване.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР