В началото на студената война СССР се сдобива с ядрени

...
В началото на студената война СССР се сдобива с ядрени
Коментари Харесай

Най-страшният руски бомбардировач пълен с водка

В началото на студената война Съюз на съветските социалистически републики се снабдява с нуклеарни бомби. Само че има голям проблем – няма бомбардировач, с който да ги пусне над Съединени американски щати.

Така стартира историята на Ту-22, цялостният с алкохол свръхзвуков аероплан, който изпълвал съветските водачи със боязън, само че и бил обичан на екипажите.

Легендарният руски авиоконструктор Андрей Туполев дефинира този бомбардировач като най-големия си неуспех. Въпреки това самолетът е един от най-дълго употребяваните в историята. Първоначално той плашел и Запада с параметрите си.

Туполев предложил неповторим дизайн. Двата мотора били ситуирани отгоре на опашката на самолета. Пречупеният профил на крилете пък увеличавал скоростта. Всичко изглеждало отлично на хартия. Разработката почнала през 1954 година, а бомбардировачът влезнал на въоръжение през 1962 година

На процедура Ту-22 имал голям брой градивни проблеми. Структурата му не издържала оптималната планувана скорост от 1480 км/ч. Това, че моторите били върху корпуса непрекъснато натискало носа надолу при хвърчене.
 Ту-22
При политане и кацане Ту-22 бил изключително рисков, защото изтегленият обратно център на тежестта карал опашката да се забива в пистата при по-ниски скорости. А тъй като там били моторите, това нормално водело до зрелищен гърмеж.

Огромен градивен проблем била и системата за катапултиране на екипажа. Вместо да бъдат изстрелвани нагоре, седалките падали надолу. И защото множеството спешни обстановки стават при политане и кацане, това означавало сигурна гибел за водача.

А той бил единствено един. Вероятно най-малко част от случаите е можело да бъдат избегнати, в случай че Ту-22 е имал втори водач, който да оказва помощ и да поправя капитана на полета, както при всички останали бомбардировачи.

С течение на годините част от проблемите, като нестабилните колесници, били решени. Но самолетът с този главен дизайн остава в приложимост до 90-те години на предишния век.

Руските водачи се страхували да летят с истинския Ту-22. Машината не прощавала никакви неточности. Освен това кабината била доста тясна, цялостна с уреди, бутони и ръчки, част от които водачът даже не можел да доближи.

Отгоре на всичко имало няколко случая, при които водачите и екипажът просто падали на пистата, защото люковете на спешната система не се затваряли добре. Няма информация за починали вследствие на този проблем, за разлика от останалите градивни недостатъци.

Екипажите наричали Ту-22 „ самолета-грешка”, „ самолета-убиец”, само че и „ самолета с водка”.

Въпреки всички недостатъци, бомбардировачът се радвал и на необикновен тип известност, само че не поради летателните му качества.

Ту-22 имал неповторима климатична система. Горещ въздух от моторите бил отвеждан по тръби до цистерна с охлаждаща течност. Въпросният охладител се състоял от 40% етилов алкохол и 60% дестилирана вода. Системата в действителност била много ефикасна. Обикновено след полет в цистерната не оставала никаква охлаждаща течност. А екипажът си тръгвал удовлетворен, в случай че е оживял, с цялостни туби.

Затягането на контрола не помогнало. Вместо туби екипажите на Ту-22 към този момент употребили гумени грейки, които всекидневно се пълнят с гореща вода. Летенето на бомбардировача създавало съществени фамилни проблеми, които се задълбочили след представянето на образователната версия с двама водачи, Ту-22У, при която размерът на охладителната цистерна бил повишен до 450 литра.

Опитите да се смени охладителната течност с токсична такава, както при останалите самолети, блъснали на камък. Изпарения от цистерната стигали до пилотската кабина. Така потреблението на охладителен сътрудник, който не ставал за домашна консумация, представлявало действителна опасност за водача.

В последна сметка тази странна, рискова и вдъхновяваща съветска машина е заместена от Ту-22М, който макар името си е изцяло друг аероплан - можете да видите във видеото.
 Ту-22М Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Източник:.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара На мястото на автомобилна злополука идва някакъв, вижда ранените хора и пита: – Застрахователите пристигнаха ли? – Не. – Тогава се свийте малко, ще легна… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.Последни„ Основният индикатор дали талибаните държан на обещанията си ще е гаранцията за достъп на девойките до качествено приблизително обучение “На съвещанието е шефът на Българската самостоятелна енергийна борса„ Кариера “ може и да не е скучна думаИзберете своя любимец на уеб страницата https://greatmonday.bgПо първична информация челно са се блъснали два леки автомобилаНови изследвания разкриват повече детайлности за изискванията на планетатаКакво още оповестиха от МОНВъв всички градове, където е допустимо, ще действат Коронавирус зони към медицински или диагностично-консултативни центрове /ДКЦ/, в които ще се прави триаж на пациентитеСветовният тенис се завръща в България и в ефира на DIEMA XTRA в края на септември254 случая на Делта вид на SARS-CoV-2, прочут като Индийски вид, са открити от НЦЗПБ посредством целогеномно секвениране от ново поколениеВторият сезон на предаването превзема ефира на NOVA с автентичен комизъм и нови изненадиКакво оповестиха от ВМА " Черното не е цвят. Черното поражда от неналичието на забележима светлина " Вероятността за друга световна пандемия „ само нараства “ и ние би трябвало да сме по-добре готови за бъдещи рисковеЛидерът на ГЕРБ Бойко Борисов си сложи втората доза от имунизацията против ковид на Moderna. Ето защо прикани хоратаЖурналистка нареч
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР