В началото на септември ще се състои един от най-големите

...
В началото на септември ще се състои един от най-големите
Коментари Харесай

Бойно изкуство: Българин от Атланта в отбора на САЩ за Световните номадски игри

В началото на септември ще се състои един от най-големите конгреси за бойни изкуства - Световните номадски игри, аналогични на познатите на всички олимпиади, написа bg-voice.com.

Събитието ще протече от 3 до 8 септември в Киргизстан, на към 100 км от столицата Бишкек, на особено построени за задачата уреди. В програмата са включени надпревари по битка, пукотевица с лък, ловуване с орел, битка с бойци, яздещи кон, сумо и други Целта е да се покажат мъжеството на номадите от антични времена и огромното културно завещание, което ни е останало от цивилизацията на Атлантис, за която знаем най-много от филмите.
Сред 3,500-те участници от целия свят ще взе участие и българин. Това е Стилиян Георгиев от Атланта, повторен международен и десеткратен европейски първенец по сумо. Той ще е част от националния тим на Съединени американски щати.


" На номадските игри има доста забавни шампионати ", сподели 38-годишният Стилиян часове преди да отлети за Киргизстан. " Едно от надпреварите (кок бору или кok boru) e сходно на футбол и участниците яздят кон, а топката е направена от козя кожа, напълнена с парцали, тъй че да тежи колкото една овца, подава се сред хората, които също се стремят да я хвърлят в един кръг, много е забавно ", добавя нашенецът. Интересен тип битка е и ер ениш (er enish) - ​​​борба с кон, в която би трябвало да повалиш противника.

Дисциплините, в които ще взе участие Стилиян, са битка с колани (belt wrestling) и алиш (alish). При тях съперниците се завързват с колани, сходни на тези, които се употребяват в джудото, и битката стартира от еднакъв захват, като задачата е да можеш да вдигнеш и да изхвърлиш съперника. Нашенецът отива в Киргизстан по покана на американската федерация по битка с колани. Освен него в тима има още двама американци - мъж и жена. " Колегата ми е играч по китайска битка и тази година стана международен първенец, а дамата е негова избраница и се бори в същия жанр ", разкрива сънародникът ни и добавя, че ще беседва с федерацията по битка с колани и ще опита да си издейства присъединяване и в надпреварата по сумо, което участва за първи път в листата с прояви на Номадските игри.


" Очакванията ми са най-много в сумото, аз съм главно играч по сумо през последните 18 години и мисля, че мога да взема орден, в случай че не и златен ", споделя решително спортистът. " С опита, който имам, мисля, че мога да се боря за орден и в другите дисциплини ", прибавя той. Стилиян към този момент е взел участие на надпревари, където е имало сходен вид битка, което му дава доста точна визия пред какво ще бъде изправен. Българинът показа, че е пропуснал няколко надпревари в края на предходната и началото на тази година, тъй като е трябвало да си направи интервенция на коленете, пета към този момент за него. Въпреки това той счита, че е изцяло квалифициран. Точно преди Номадските игри е упражнявал интензивно в мултифункционална спортна зала в Атланта за ММА, джудо, жиу-жицу и други.

Стилиян тренира битка от 6-годишен. Завършва спортно учебно заведение в Добрич с битка, а през 2000 година влиза в НСА със същата компетентност. Там видял сумисти, които упражнявали, и се пошегувал с тях, че ще ги победи доста бързо. Така и станало и той се трансферирал в сумото, а скоро пристигнали и триумфите на интернационална сцена. " Техниката ми от битката ми оказа помощ доста в сумото ", споделя българинът.

Стилиян идва в Щатите през 2005 година Освен че всяка година си е пътувал до България за по пет месеца, с цел да взе участие на европейско и международно по сумо, от тази страна на океана той се е занимавал с доставка на пици, минал е през няколко бизнеса, в това число тежкотоварен транспорт и продажба на коли. В момента има компания за водопроводни услуги.


В свободното си време Стилиян обича да бъде със фамилията си, и по-специално с двете си деца, които се пробва да въвлече в спорта, само че без да прекалява. " Опитвам се да им покажа хубостта на спорта и въпреки че те не демонстрират чак подобен интерес, считам, че това ще им е доста потребно. Стилиян обича също да лови риба и да играе тенис с другари. Интересното е, че на Номадските игри през тази година има и тим от България. Те ще вземат участие в пукотевица с лък от кон, битка от кон и пукотевица с лък от земя.

След като завърши с шампионата в Киргизстан, Стилиян ще се готви за европейско и международно по сумо следващата година.

Това са третите подред Номадски игри. Те се организират на всеки две години, като с всяко ново показване уредниците не стопират да изненадват феновете със зрелищни подиуми и включването на от ден на ден спортове. Първите Номадски игри през 2014 година събират повече от 500 участници в борба в 10 обособени спорта. Събитието е приковало пред екраните повече от 230 млн. души. Във вторите игри през 2016 година е имало 16 типа спорт - 7 разновидности на битка, в това число всеобща битка, 6 спорта, включващи коне, орли или кучета, и 3 разследващи игри. Тази година ще вземат участие 3,500 участници, а включените спортове са повече от 30.

Организаторите дефинират надпреварите като показващи както геройство и издръжливост, по този начин и просветеност. Мисията на проявата е насърчаване на придвижването за етноспортове и етнокултура в света, защото това е наследството на човешката цивилизация от антични времена.

Лозунгът на Номадските игри е: " Обединени в силата! Обединени в духа! " Организаторите обръщат особено внимание на екологията. Официалният амулет на игрите е снежният леопард. Надеждите са да се разпространява информацията за тежкото състояние на това животно и да избави местообитанието му.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР