В началото на седмицата политическият пейзаж на повърхността остава застинал

...
Коментари Харесай

Вечерни новини: ИТН се цели в кабинет до края на седмицата, Fitch очаква 4.7% ръст на българската икономика

В началото на седмицата политическият пейзаж на повърхността остава застинал в безвремието сред опитите за сглобяване на кабинет от " ИТН ". От изплуващите фрагменти от договарянията с разнообразни политически сили остава усещане за сближаващи се позиции и даже поръчки, че пъзелът може да се подреди в оставащите юлски дни.

След следващия рунд от " Демократична България " изрекоха убеденост, че ще се реализира триумф по един от основните за тях цели - разформироването на Специализирания съд и прокуратура. Под въпрос обаче остава дали ще се събере болшинство за конституционни промени, каквито бяха импортирани още в предходното Народно заседание, само че в късия му живот те не се придвижиха. Само посредством такива могат да се реализиран промени в структурата на Висшия правосъден съвет, а също и промяна на основния прокурор Иван Гешев, което също е измежду сплотяващите поръчки на така наречен партии на митинга.

Извън директните политически пристрастености препоръчаната от служебния финансов министър Асен Василев актуализация на бюджета получи поддръжка от бизнеса и синдикатите. Тепърва обаче новият парламент ще би трябвало да се произнесе по плануваните повече разноски за пенсии и за коронавирус ограничения, финансирани с предстоящото преизпълнение на приходите с към 2 милиарда лева, като по този начин плановете са за леко стесняване на заложения недостиг.
НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯИТН чака да е подготвена със състав на държавно управление до края на седмицата " Предполагам, че до края на седмицата би трябвало да има подготвен кабинет с имена ". Това съобщи депутатът Радостин Василев от " ИТН ", представен от Българска телеграфна агенция, преди началото на срещата с експертния екип на " Демократична България " по уточняването на целите, свързани с промените в правосъдната власт.
Василев беше ръководител на правната комисия в предходния парламент и беше номиниран за министър на спорта в оповестения от Трифонов незабавно след изборите кабинет, който обаче малко по-късно беше отдръпнат. По време на изявлението си при откриването на 46-ото Народно заседание предходната сряда ръководителят на парламентарната група на " ИТН " Тошко Йорданов дефинира период от 15 дни за сформиране на кабинет, а президентът Румен Радев съобщи подготвеност да забави връчването на първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление, " до постигането на резултати от договарянията " за поддръжка на бъдещия кабинет. Представителите на Има Такъв Народ и " Изправи се БГ! Ние идваме! " водиха диалози по тематиките обществена, икономическа политика и бюджет. Те упорстват за преизчисление на пенсиите от есента и повдигане на прага за регистрация на компаниите по Данък добавена стойност.
Здравното министерство спря плана за детска болница
Договорът за 77 млн. лева с консорциума " Детско здраве ", в който вземат участие компании от групата на " Главболгарстрой ", ще бъде преустановен с едномесечно предупреждение. Това стана ясно от писмо, изпратено от зам.-министъра на опазването на здравето доктор Димитър Петров до гражданската самодейност " За същинска детска болница ". Така срещналите публично неодобрение разновидности - да се употребява 30-годишния недостроен скелет до " Александровска " или той да бъде съборен, отпадат. От Министерство на здравеопазването обосноваха решението с неспособност да се извърши плана в светлината на позицията на районното министерство, че остарялата постройка не съществува в подробния организационен проект, няма по какъв начин да се реконструира и има отводи да получи виза за планиране.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР