В началото на новата учебна година много родители ще бъдат

...
В началото на новата учебна година много родители ще бъдат
Коментари Харесай

Съвет към родителите: Внимавайте какви данни на децата давате и какви декларации подписвате

В началото на новата образователна година доста родители ще бъдат изправени пред „ предизвикването “ да подпишат декларации за единодушие за култивиране на персоналните данни на детето им, а и техните, и да ги дават на училището, езикови центрове и различни школи по ползи. Темата разяснява основателят на онлайн платформата „ Ние, потребителите “ Габриела Руменова в рубриката „ Питай специалиста “ в утринния блок на Българска национална телевизия.

Когато родителите дават единодушието си, трябва да са осведомени съответно какви персонални данни ще бъдат обработвани – единствено от по този начин наречената обща категория (имена, възраст, данни за контакт като телефон, адрес и e-mail), или и такива от т. нар. специална категория, като информация за здравословното положение, да вземем за пример, които се квалифицират като чувствителни данни, изясни Руменова.

„ Преди да подпишат тези заявления, родителите е добре да помислят дали да дават данни за здравословното положение на детето. Според мен, това е вярно, с цел да може при възникването на случай, нека не се случва, тази информация да е налична и да се реагира по-адекватно от медицинските лица “, разяснява тя.

Експертът обърна особено внимание и на това, че в общата категория персонални данни попадат и фотоси и видеа и когато родителите преценят дали да дадат единодушието си такива данни на децата им да бъдат обработвани, би трябвало да имат поради, че подобни материали могат да издадат информация за персонални данни от специфичната категория.

 При декларирането на единодушие би трябвало да се знае авансово и за какви цели ще бъдат обработвани предоставените данни. Понякога те се употребяват по отношение на класни и извънкласни действия, участия в състезания, надпревари, олимпиади, при организирането на екскурзии и други

Освен, че личните данни се дават осведомено и непринудено, деклараторът има право да знае какви персонални данни се съхраняват за детето му и за него и да подаде искане за тяхното коригиране или заличаване, както и да отдръпна единодушието си отчасти или напълно когато и да е, изясни още Габриела Руменова. Оттеглянето на единодушието би трябвало да става също толкоз елементарно, колкото и даването му.

Друго важно право на родителите е да подадат жалба към Комисията за отбрана на персоналните данни ако смятат, че личните данни на децата им или техните се обработват незаконосъобразно и нецелесъобразно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР