В началото на ноември тази година заместник-министърът на външните работи

...
В началото на ноември тази година заместник-министърът на външните работи
Коментари Харесай

Руското МВнР наплаши американците. Британците са следващите на опашката, финландците се страхуват

В началото на ноември тази година заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков съобщи, че поредност от безотговорни ескалационни стъпки на Белия дом в Украйна може да бъде последвана от понижаване на равнището на дипломатическите връзки сред Русия и Съединените щати.

Най-острата рецесия в връзките сред двете страни няма аналози в предишното, тъй че при настоящия модел на държание на Вашингтон на интернационалната сцена в този интервал може да се разреши всичко, изясни Рябков.

Но защото този месец се навършиха 90 години от установяването на дипломатически връзки сред Съединени американски щати и Русия, високопоставеният посланик малко смекчи тона си, като обясни, че Москва не желае да инициира този развой. Още през декември обаче външното ни министерство беше насила още веднъж да повдигне тази тематика, само че този път по-остро.

„ Ние сме подготвени за всевъзможни сюжети и Съединени американски щати не би трябвало да си вършат илюзията, в случай че има такава, че Русия, както се споделя, държи с две ръце дипломатическите връзки с тази страна “, сподели Сергей Рябков, като акцентира, че Кремъл и Белият дом за миг играят централна роля в поддържането на интернационалната сигурност и стратегическа непоклатимост.

Причината за сходно изостряне на реториката на дипломатическия ни корпус съгласно редица локални анализатори е, че в навечерието на Нова година екипът на Джо Байдън стартира незабавни договаряния със съдружниците от НАТО и Европейски Съюз за потреблението на средствата на Руската централна банка, замразени от Западът (около 300 милиарда долара), с цел да помогне на Киев на фона на компликациите с отпущането на финансова поддръжка от Конгреса на Съединени американски щати.

Неслучайно съгласно тях измежду изброените аргументи, които могат да доведат до най-лошия сюжет, Сергей Рябков сложи преди всичко конфискацията на съветски активи на Запад.

Логиката е, че Съединени американски щати би трябвало да имат поради тази вероятност, в случай че решат публично да лишават съветски активи на Запад, несъмнено, има, счита Владимир Василиев, основен откривател в Института на Съединени американски щати и Канада.

Особено като се има поради, че преди към година Кремъл загатна по сходен метод на Белия дом: незабавно щом Конгресът на Съединени американски щати осъзнае желанието си и добави Русия в листата на Съединени американски щати с страни спонсори на тероризма, това ще се трансформира в „ алена линия “. което незабавно ще бъде последвано от сходна самодейност извън. Тогава, апропо, тази опасност влезе в действие.

Но в съответния случай, съгласно него, вероятността за разкъсване на дипломатическите връзки, обрисувана от съветското външно министерство, би трябвало да се пояснява доста по-широко, в сравнение с просто евентуалният „ отговор “ на Русия на хипотетичната кражба на нейните запаси в чужбина.

Според мен физически тези пари от дълго време не са на Запад “, изясни Владимир Василиев.

„ Те са размазани, разпръснати в голям брой сметки и транзакции и никой, имам вяра, в никакъв случай няма да ги върне в Русия, изключително като се има поради актуалната сложна икономическа обстановка на Запада като цяло и Европа в частност. Така че в чужбина съгласно мен някак ще извъртят и завъртят тази тематика и ще я замълчат.

От моя позиция това е просто известяван на Запада, че в Русия е почнала предизборна акция. Следователно Западът би трябвало неотложно да отхвърли всевъзможни вероятни изкушения по отношение на опцията да признае резултатите от него за нелегитимни при положение на победа на Владимир Путин.

Толкова тъничък намек към целия западен свят, че при никакви условия не може да разчита на удобни изборни резултати в Русия. А в Съединените щати вътрешнополитическата обстановка се трансформира много бързо в навечерието на президентските избори.

Така че паралелно с това Русия, както виждам, завоалирано споделя, че може да счита и новоизбрания им президент за нелегитимен, в случай че пожелае.

Тоест, ние даваме знак на Съединени американски щати - не играйте на тези игри, а по-добре подобрете връзките с нас. Нещо повече, след изборите Русия може да огледа по друг метод на вероятността от мирни договаряния за Украйна.

СП ”: Човек получава чувството, че в този момент ние най-сетне диктуваме волята си на Съединени американски щати, а не противоположното. Промени ли се нещо трагично на интернационалната сцена?

— Днес обстановката в Близкия и Средния изток трансформира всичко. Като се има поради, че Русия към този момент може да стартира да показва нуклеарни мускули, като тества своите атомни оръжия, Америка не може да не разбере, че при положение на спиране на дипломатическите връзки с нас, тя рискува да загуби избран канал за въздействие посредством нас върху Иран, което е изключително значим в светлината на вероятни военни дейности на Съединени американски щати против тази страна, за които самите американци, както се оказва, не са подготвени.

Само този фактор може да демонстрира, че Белият дом ще загуби доста повече от спирането на дипломатическите връзки с нас, в сравнение с ние.

„ Факт е, че спирането на дипломатическите връзки със Съединените щати е доста значим психически миг “, споделя Геворг Мирзаян, доцент във Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация.

„ По този метод Москва ще изпрати мощен сигнал на Запада, че предходното взаимно битие по някакви правила към този момент не е допустимо, че ние изрично не сме удовлетворени от всичко, което се случва в този момент на интернационалната политическа сцена.

И в случай че Съединените щати откровено имат намерение, пробват се или работят по някакъв метод да нарушат всички признати правила, ние ще създадем същото без съмнение.

В положителния смисъл Америка трябваше да заплаши да скъса дипломатическите връзки доста по-рано. Например незабавно щом заглъхна ехото от детонациите на нашите Северни потоци. Такава терористична офанзива към този момент е нарушаване на всички вероятни правила и правила.

Но както и да е, ние заплашваме в този момент и от наша страна това е доста вярно и значимо. Защото в случай че всичко продължава да върви по този начин, тогава Съединени американски щати най-сетне, нагледно казано, ще изгубят боязън и ще продължат да се придържат към курса на ескалация.

Всичко това заплашва да докара до нуклеарна борба, от която никой естествен човек не се нуждае. За да „ отрезвим “ задграничните си другари, колкото и да е парадоксално, би трябвало да сигнализираме готовността си за ответна ескалация.

СП ”: Излиза, че дипломатическите връзки със Съединени американски щати не играят толкоз огромна роля за Русия, в случай че ние изразим подготвеност да ги прекъснем, в случай че възникне нужда?

— Дипломатическите връзки са значими за всички страни. На първо място, това е опция за реализиране на съглашения. В последна сметка неналичието на връзки доста затруднява работата на нашата делегация в Организация на обединените нации.

Просто в този момент се намираме в оня извънредно противен миг, когато в действителност към този момент не би трябвало да избираме средствата за влияние. Основното е, че това спиране, в случай че събитията въпреки всичко се развият, не би трябвало да е ненадейно - през днешния ден го разгласяваме, а на следващия ден го нарушаваме.

Всичко би трябвало да е управляемо в смисъл нашите жители, които са в Съединени американски щати, да схванат, че имат, условно казано, един месец, до момента в който останат без нашата консулска помощ, с цел да вземат съответните решения.

СП ”: Ако в действителност сме стигнали до точката в интернационалните връзки, когато арсеналът от дипломатически средства за влияние върху съперника е на практика привършен, тогава може би би си коствало в това време да сплашваме по сходен метод нашите „ върли другари ” непосредствено в Европа? Някои от тях даже могат да бъдат намекнати за Втората международна война: те споделят, че можем да я повторим, в случай че това се случи.

- Би било хубаво, несъмнено, да сплашим Англия. Мина известно време, откогато я изплашихме добре и Мъгливият Албион се отпусна. Можете в действителност да уплашите Финландия, да вземем за пример.

Смятам обаче, че няма толкоз незабавна потребност от това. Ще бъде задоволително, в случай че Съединени американски щати схванат вярно сигналите, изпратени от нашите дипломати.

Ако американците се държат умело в тази обстановка, тогава, убеждавам ви, останалите съдружници на Съединени американски щати в НАТО ще стигнат до „ отрезвяване “ много бързо. И Полша, и Чехия, и всички останали.

Превод: СМ

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР